Lola Brood opent Herman Brood-expositie in C+B Museum

Grolloo – ‘Zo ken ik mijn vader niet!’ Lola Brood staat naar een paar foto’s te kijken in het C+B Museum die boven een witte piano hangen. Haar vader, Herman, heeft daarop gespeeld tijdens zijn jaren in Cuby & The Blizzards.

Een expositie over die periode werd woensdagmiddag geopend. De 28-jarige Lola trok, samen met voorzitter Henk Weggemans van de stichting Erfgoed Muskee, een doek van een grote foto die schuin tegenover de ingang van het museum aan de Voorstreek staat. Het betekende de symbolische opening van de tentoonstelling, onder toeziend oog van haar moeder Xandra, alsmede Brood's manager Koos van Dijk, oud-Blizzards manager Jan Venhuizen en oud-bassist Jaap van Eik.

Herman Brood speelde van 1966 tot 1969 in Cuby & The Blizzards. Vervolgens was hij in 1973 van de partij bij het afscheidsconcert in Bellevue in Assen en in 1974 bij de tv-uitzending van Nederpopzien. Daarna werkte Brood ook mee aan het album "Kid Blue", voordat hij zijn eigen carrière ging opbouwen onder aanvoering van Koos van Dijk. Slechts sporadisch stonden Harry Muskee en Herman Brood nog samen op het podium.

Bedstee

‘Vaak zie je foto’s en beelden uit de Wild Romance-tijd’, vertelt Lola. ‘Mijn vader was in Cuby & The Blizzards veel jonger, dat vind ik wel mooi om te zien.’ Al eerder was zij te gast in het museum; een paar jaar geleden bezocht zij het in het kader van de tv-serie "Lola Zoekt Brood" waarin zij op zoek ging naar belangrijke plekken in de geschiedenis van haar vader. Toen zag zij ook voor het eerst de bedstee waarin haar vader heeft geslapen. In de boerderij waar Harry Muskee jarenlang woonde en met zijn band repeteerde. Buiten vertelt zij de anekdote over hoe haar vader bij de groep kwam. ‘Hij zag ze optreden en stal een microfoon. Iemand zag dat en vervolgens kwam de groep bij Herman terecht. Mijn vader zei toen dat hij graag met de Blizzards wilde spelen en dat gebeurde ook.’

Vierde expositie in C+B Museum

Bovenin het museum hangt een aantal schilderijen van Brood, beschikbaar gesteld door Ivo de Lange van IQ uit Assen. Beneden zijn talloze herinneringen te zien, zoals een ansichtkaart die Herman aan Harry Muskee schreef terwijl hij in de gevangenis zat. Op de tv-schermen zijn gesprekken met oud-bandleden en betrokkenen over Herman te zien. In de bedstee van Brood is op een tv-scherm een van de laatste interviews met de in 2001 overleden pianist te zien. De expositie ‘Brood en Blizzards’ is de vierde sinds de opening van het museum, drie jaar geleden. ‘We wilden ons specifiek richten op de periode waarin Herman in de Blizzards zat’, zegt bestuurslid Albert Haar van het museum. ‘De eerste periode van de groep is onmiskenbaar verbonden met Herman Brood.’

‘Brood en Blizzards’ is nog tot 5 november (de geboortedag van Herman Brood) in het C+B Museum te zien. Kijk voor de openingstijden op http://www.cubymuseumgrolloo.nl/openingstijden.