Provincie sluit Green Deal met DOC Kaas

Assen - In 2014 en 2015 kunnen zestig melkveehouders in Drenthe aan de slag met de vermindering van hun energieverbruik. Het is de ambitie om op die manier eind 2015 jaarlijks 400.000 kg minder CO2 uit te stoten.

Dat is de kern van de nieuwe Drentse Green Deal tussen DOC Kaas, de tweede grootste zuivelverwerker van Nederland en de provincie Drenthe. Dinsdag ondertekenden gedeputeerde Henk van de Boer (VVD) en Geert Hartlief, manager Ledendienst bij DOC Kaas, de Green Deal waarmee de samenwerking is bekrachtigd.

Volgens Van de Boer past de Green Deal in de tijdsgeest. 'De bewustwording groeit, ook veel agrariërs zoeken naar vormen voor een duurzame bedrijfsvoering. Ik verwacht veel animo onder de leden van DOC Kaas. Besparen op energie is duurzaam, maar ook goed voor de portemonnee.'

Stichting MEI

Het programma van deze Green Deal richt zich op energiebesparing en -opwekking op melkveebedrijven. Zo’n zestig leden van DOC Kaas krijgen de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding hun bedrijven energetisch te laten doormeten. De participerende organisaties, Stichting MEI en L’orèl Consultancy hebben in de praktijk ervaring opgedaan hoe melkveehouders energie kunnen besparen, zelfs bij toenemende melkproductie. De sleutel voor dit resultaat zit in het daadwerkelijk inzichtelijk maken van het verbruik door directe monitoring van elke melkveehouder.