Advocaten Hoogeveense broers willen adoptievader horen

Hoogeveen / Exloo / Dwingeloo – De advocaten van Admilson (29) en Marcos (28) R. uit Hoogeveen willen de Nederlandse adoptievader van beide broers als getuigen horen. Dat bleek dinsdag tijdens een regiezitting in de zaak tegen de Hoogeveense broers.

Het duo wordt ervan verdacht in november 2012 Berend Smit te hebben doodgeschoten op het Dwingelderveld. Vorig jaar in juli zouden ze Jan en Greet Veenendaal in hun woning in Exloo hebben omgebracht.

De advocaten willen de adoptievader van de Braziliaanse broers horen over de gedragsverandering van Admilson na zijn uitzendingen met het leger naar Afghanistan in 2007 en 2009. Hij raakte daar door een incident met een bermbom en een zelfmoordaanslag getraumatiseerd. Bij de politie heeft de adoptievader van de broers over de gedragsverandering verklaard en de advocaten willen hem daar meer vragen over stellen.

Ex-vriendinnen

Ook willen zij drie ex-vriendinnen en oud-collega’s van Admilson en twee ex-vriendinnen van Marcos horen over hun gedrag in de periode voor de moorden. Verder pleitten de advocaten opnieuw voor onder meer een genetisch onderzoek, ook al wees de rechtbank dat eerder af. Ook moeten de broers als getuige over elkaar worden gehoord, vindt de verdediging, omdat ze samen zijn geadopteerd uit Brazilië en bijna hun hele leven samen hebben doorgebracht. Tot hun aanhouding in maart woonden ze samen in een flat.

Tablet met mogelijk belangrijke informatie

Volgens de officier van justitie moet eerst het onderzoek naar de twee in het Pieter Baan Centrum in Utrecht worden afgewacht. Marcos gaat daar woensdag naartoe en Admilson over twee weken. De officier vindt dat de onderzoekers daar de getuigen het beste kunnen ondervragen over gedragsveranderingen, omdat zij die ook kunnen duiden.

De aanklaagster verzocht de rechtbank zelf om een tablet van de broers te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut. Mogelijk staat daar belangrijke informatie op, maat het lukt de digitale recherche niet om in de computer te komen.

Uitgelachen vanaf tribune

Bij de regiezitting zaten veel nabestaanden en andere belangstellenden op de publieke tribune. Toen Marcos, de enige verdachte die bij de zitting was, zijn excuses aanbood, werd hij vanaf de tribune uitgelachen.

De rechtbank beslist woensdag over de onderzoekswensen. Omdat de rapporten van het Pieter Baan Centrum pas in november klaar zijn, wordt in december opnieuw een regiezitting gehouden. De inhoudelijke behandeling van de moordzaak is naar verwachting volgend jaar. (ADP)