Rechtbank: adoptievader en exen niet horen in moordzaak

Assen / Exloo / Dwingeloo – De rechtbank heeft alle verzoeken die de advocaten van Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen dinsdag tijdens een regiezitting in de drievoudige moordzaak hebben gedaan, afgewezen.

Dat betekent onder meer dat de adoptievader van de broers en vijf ex-vriendinnen van de mannen niet bij de rechter-commissaris worden verhoord.

De advocaten van de in Brazilië geboren broers, die worden verdacht van het vermoorden van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, wilden hen onder meer vragen stellen over de gedragsveranderingen van Admilson, nadat hij als militair werd uitgezonden naar Afghanistan. Hij zou daar zwaar getraumatiseerd zijn geraakt door een incident met een bermbom en een zelfmoordaanslag. Bij de politie heeft onder meer hun adoptievader daar dingen over gezegd.

De rechtbank oordeelde na een dag beraad dat het voldoende is dat Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht aandacht aan het gedrag en het verleden van de broers besteedt. Tijdens dat onderzoek naar de psychische gesteldheid van de twee worden ook weer familieleden en kennissen ondervraagd. Verder worden de broers door meerdere gedragsdeskundigen onderzocht en geobserveerd. Marcos R. is woensdag overgebracht naar het PBC voor een onderzoek van een aantal weken en Admilson gaat over twee weken.

De rechtbank gaf het Openbaar Ministerie wel toestemming een tablet die bij de broers thuis is gevonden te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut. Daar vroeg de officier van justitie tijdens de regiezitting om. Mogelijk staat op het apparaat belangrijke informatie.

De moordzaak wordt naar verwachting volgend jaar inhoudelijk behandeld door de Asser rechtbank. Eerst wordt eind dit jaar opnieuw een regiezitting gehouden als de rapporten van het Pieter Baan Centrum binnen zijn. Dan kunnen de advocaten en het Openbaar Ministerie opnieuw onderzoekswensen indienen. (ADP)