NVWA doet onderzoek naar tijgermug

Assen - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de komende tijd een extra onderzoek uit naar de mogelijke aanwezigheid van de Aziatische tijgermug in de buurt rond Vreebergen.

Eind juli zijn de bewoners hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld. Vreebergen ligt gedeeltelijk binnen de bestrijdingszone van 500 meter om Dikabo, een bedrijf voor gebruikte karkassen van banden, waar tijgermuggen werden aangetroffen.

De NVWA plaatst in de wijk een muggenval en openbare potentiële broedplaatsen worden behandeld met het biologische middel Vectomax. Bewoners is gevraagd om ook in eigen tuin de broedplaatsen van de mug, zoals bakken met stilstaand water, op te ruimen.

 ‘Er zijn tijgermuggen gevonden in de muggenvallen die bij Dikabo staan opgesteld’, aldus persvoorlichter Tjitte Mastenbroek van de  NVWA. ‘Inmiddels is het terrein in een straal van 200 meter rond de vindplaats bespoten met een larvendodend middel .’

Witte vlekken

Tijgermuggen zijn te herkennen aan hun zwarte lichaam met witte vlekken. Ze leggen in het land van herkomst eitjes in de gebruikte banden. Op veel plaatsen in Nederland liggen de banden op een open terrein, waardoor bij regen de eitjes onder water raken en uitkomen. Ook kunnen de muggen worden meegebracht  met plantjes van de Chinese geluksbamboe.

De tijgermug, die overdag steekt, kan zeer ernstige ziekten als knokkelkoorts, het Chikungunya virus en het West-Nijlvirus overdragen.

Risicogebieden

'De karkassen die uit risicogebieden komen liggen bij ons grotendeels onder dak en worden vooraf gedroogd’, zegt Dikabo eigenaar Evert Dilling. ‘Er moeten eitjes meegekomen zijn met gebruikte banden uit Italië of Spanje. Die muggen leven daar, dus dat is moeilijk te voorkomen. Bij collega’s elders in het land zijn ze ook aangetroffen. Maar elke auto van vakantiegangers naar Zuid-Europa kan de eitjes meebrengen. We gaan er zonder voorzorg heen, terwijl je daar een veel grotere kans loopt gestoken te worden dan in Nederland. Ik zie geen groot gevaar, dus ik ben niet bang voor die muggen.’ De kans dat een mug is geïnfecteerd is overigens minimaal.