Kinderen bevelen boeken aan met QR-code

Assen - Bibliotheek Assen en Bibliotheek Hoogeveen werken samen aan een project waarmee het lezen op innovatieve wijze wordt gestimuleerd. Kinderen vertellen op video waarom anderen hun favoriete boek ook moeten gaan lezen.

De filmpjes zijn met behulp van QR-codes in boeken gepubliceerd. Toekomstige lezers kunnen het filmpje bekijken en enthousiast raken over een bepaald boek. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Rabofonds.

Woensdag werd Project Q officieel gelanceerd in Bibliotheek Assen. Samen met een aantal genodigden en onder toezicht van wethouder M. Hoogeveen was er een kunstzinnige openingsact. Leerlingen van obs Driemaster en airbrush artiest Dikkie gaven samen de laatste hand aan het kunstwerk  Dummie de Mummie, naar het gelijknamige boek én binnenkort film.

De bieb komt naar je toe. Op plaatsen in de stad waar kinderen komen zullen QR codes te vinden zijn. Op deze manier wordt er beeldend uitdrukking gegeven aan het boek. Ter plekke de code scannen met je mobieltje en je wordt verleid om naar de bieb te gaan om jouw boek te halen.

Het kiezen van een leuk boek is voor kinderen soms best een lastige opgave. De bibliotheken in Assen en Hoogeveen helpen hen al jaren –met behulp van vele verschillende methoden- een passend boek te vinden. Ook nieuwe methoden worden daarbij ontwikkeld vanuit de lokale bibliotheken.

Filmpje

Op de jeugdafdeling in de bibliotheek is een speciale collectie populaire jeugdboeken voorzien van QR-codes. Achter iedere code zit een filmpje van een kind. Leerlingen uit Assen hebben boeken gelezen op school en zijn later naar de bibliotheek gekomen om daar elkaar met een tablet te filmen. Kinderen kunnen deze codes nu scannen met behulp van een smartphone of tablet en automatisch start er een leuk filmpje. En wat is er nou leuker dan de mening van een ander kind over dat boek te horen en zien.

Het is de bedoeling in de toekomst het project uit te breiden voor andere doelgroepen en andere genre’s.