Opnieuw andere advocaat voor moordverdachte Marcos R.

Assen / Exloo – De 29-jarige Marcos R. uit Hoogeveen, die samen met zijn broer wordt verdacht van het vermoorden van Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, heeft opnieuw andere advocaten.

Dat bleek dinsdag tijdens een pro formazitting in de zaak. R. wordt nu bijgestaan door Wim Anker en kantoorgenoot Evert van der Meer, terwijl hij afgelopen zomer nog overstapte van Gerard Spong naar Noortje Lut en Michael Ruperti die ook zijn broer Admilson (30) bijstaan. Toen wees de rechtbank Lut en Ruperti erop dat het lastig kon zijn als zij beide broers samen bijstonden, omdat ze tijdens het verdere verloop van het proces mogelijk tegenstrijdige belangen krijgen. Of dat de reden van de nieuwe advocatenwissel is, is niet bekend.

Pieter Baan Centrum

De broers waren dinsdag niet bij de formele zitting aanwezig. Ze zijn inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De onderzoeksrapporten zijn eind november klaar, zei de officier van justitie. Ook meldde zij dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nog bezig is met het onderzoek naar een tablet die in de woning van de broers in beslag genomen is. Het is de onderzoekers nog steeds niet gelukt binnen te komen in het systeem. Wat het Openbaar Ministerie denkt te vinden op de computer is onduidelijk.

Op 12 december is een nieuwe regiezitting gepland in de zaak. Dan kunnen de advocaten en de officier van justitie naar aanleiding van het de rapporten van het Pieter Baan Centrum opnieuw onderzoekswensen indienen.

De zaak over de in november 2012 doodgeschoten Berend Smit (55) en het in juli vorig jaar vermoorde echtpaar Veenendaal (beide 77) in Exloo wordt volgend jaar inhoudelijk behandeld. Wanneer is nog niet bekend. (ADP)