Glasvezel buitengebied komt dichterbij

Beilen - Achter iedere voordeur in Midden-Drenthe moet snel internet komen en de kans dat dit gaat gebeuren is de laatste maanden groter geworden.

Hoe de stand van zaken momenteel is, werd vorige week dinsdag duidelijk. In de raadzaal in Beilen was een presentatie met het thema Samen Sterk, Samen voor Glasvezel. Ook de ambassadeurs van de verantwoordelijke stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe die de diverse kleine dorpen gaan bezoeken en informeren werden gepresenteerd. Met dank aan voorlopers als Peter de Vries, die met niet aflatende energie nut en noodzaak van glasvezel voor de buitengebieden propageerde. Duidelijk werd dat de stichting kan rekenen op de provincie.
Het was tevens de avond van de presentatie van de op 12 september opgerichte Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe. Deze stichting gaat in opdracht van de gemeentelijke werkgroep Glasvezel Midden Drenthe de vraagbundeling organiseren om een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente te realiseren.

Sterk Midden Drenthe

De ambassadeurs die in januari in hun eigen omgeving informatie gaan verspreiden staan de Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe ook bij in het vraagbundelingsproject. De oprichting van een coöperatie die eigenaar wordt van het aan te leggen glasvezelnetwerk is de volgende stap op weg naar een glasvezelnetwerk zijn. Peter de Vries hierover: 'De vraagbundeling is bepalend voor de keuze van het internetpakket. Een 65%-score is nodig. Dan kan de coöperatie opgericht worden en de uitrol van het glasvezelproject verder gaan. Na de oprichting van de coöperatie stopt de stichting, want die is er alleen voor de vraagbundeling. Solidariteit bij dit alles is belangrijk.'
Peter schat in dat het tarief zo rond de 60 euro zal schommelen ('We houden nog wel een slag om de arm over de bedragen') met snelheden van 100 Mb tot misschien wel 250 Mb. En dat laatste is een situatie die voor een bijna onwerkelijke ervaring zal zorgen bij de bewoners van het buitengebied die het momenteel moeten doen met zeer trage verbindingen. De inschatting is dat er over negen maanden concrete resultaten zijn.
De gastsprekers tijdens de druk bezochte presentatie waren de PvdA-gedeputeerde van de provincie Drenthe Van der Tuuk en wethouder Bent. Verder kwamen de gemeentelijke werkgroep, het Dorpenoverleg Midden Drenthe, het VVD-statenlid Meeuwissen en het Burgerinitiatief Glasvezel Midden Drenthe aan het woord.