Geen tbs voor moordende broers uit Hoogeveen

Assen / Hoogeveen - De twee broers die ervan worden verdacht Berend Smit in 2012 op het Dwingelderveld en het echtpaar Veenendaal in juli 2013 in hun woning in Exloo te hebben vermoord, moeten opnieuw psychisch worden onderzocht.

Dat verzochten de advocaten vrijdag tijdens een niet inhoudelijke behandeling voor de rechtbank Assen. Ook de officier van justitie voelde wat voor een contra-expertise op het onderzoek dat is gedaan door het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dinsdag 16 december neemt de rechtbank een besluit over dit verzoek.

De broers van 29 en 30 jaar oud uit Hoogeveen zijn grondig geobserveerd en onderzocht in het PBC. Uit het rapport blijkt dat er geen redenen zijn om voor beide mannen tbs met dwangverpleging te adviseren. Bij de oudste zijn geen stoornissen of trauma's geconstateerd en de man wordt volledig verantwoordelijk geacht voor de drie moorden. Zijn jongere broer zou onder invloed van zijn oudere broer hebben geopereerd en wordt als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar aangemerkt.

'Levenslange celstraf'

Volgens de verdediging heeft het PBC-rapport zoveel open einden dat de conclusie geen tbs met dwangverpleging niet kan worden gesteld. De in Brazilië geboren jongens werden op hun vierde en vijfde levensjaar door adoptieouders naar Nederland gehaald. De jongens werden in hun vroege jeugd ernstig verwaarloosd en kampen beiden met een hechtingsstoornis. Een uitzending naar Afghanistan zou de oudste hebben getraumatiseerd, aldus de verdediging. 'Want, waarom hebben de jongens een volstrekt normaal leven geleid en komen zij ineens tot zo'n geweldsexplosie.' Als een tbs met dwangverpleging niet kan worden opgelegd, volgt onvermijdelijk een levenslange celstraf voorspelde advocate Noortje Lut die de oudste broer bij staat.

De contra-expertise zou klinisch plaats moeten vinden op een afdeling voor zeer intensieve en speciale zorg in Vught. Naast dit nieuwe onderzoek vroeg de verdediging opnieuw de adoptievader, zijn nieuwe partner (de adoptiemoeder is overleden), een militair deskundige te horen over de stoornissen die militairen kunnen oplopen en een genetisch- en medisch onderzoek op de broers los te laten. Ook blijven de advocaten bij hun wens de biologische ouders op te sporen en te horen over de eerste levensjaren van de jongens.

De mannen werden begin maart aangehouden in hun woning in Hoogeveen. Ze bekenden in november 2012 een man op het Dwingelderveld te hebben doodgeschoten. In juli wurgden de broers een bejaard echtpaar in Exloo. (ADP)