Rechtbank wil meer psychiatrisch onderzoek moordbroers

Dwingeloo / Exloo / Hoogeveen - De rechtbank in Assen wil dat er meer psychiatrisch onderzoek wordt gedaan naar de twee broers uit Hoogeveen, die worden verdacht van de moorden op Berend Smit in Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal in Exloo.

De rechtbank honoreerde het verzoek van de advocaten van de broers om contra-expertise.

Het Pieter Baan Centrum concludeerde na uitgebreid onderzoek dat een van de broers, een ex-militair volledig toerekeningsvatbaar is voor beide moorden. Zijn broer is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Voor beide mannen vindt het PBC dat tbs niet aan de orde is. Dat betekent dat met name de ex-militair een levenslange celstraf boven het hoofd hangt.

Trauma

Zijn advocaten betogen juist dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat hij door trauma’s - die hij opliep tijdens uitzendingen naar Afghanistan - psychiatrische stoornissen heeft. Ze zijn het niet eens met het PBC en eisten daarom contra-expertise.

De rechtbank laat nu onderzoeken waar de contra-expertise het beste kan plaatsvinden. Verder bepaalde de rechtbank dat deze man moet worden onderzocht door een deskundige die gespecialiseerd is in militairen met trauma’s en dat er hersenonderzoek bij hem moet worden gedaan door een neuroloog.

Biologische ouders

De andere verzoeken die de advocaten van de man indienden, wees de rechtbank af. Het ging om onderzoek naar de biologische ouders van de geadopteerde broers in Brazilië en het horen van meerdere ex-vriendinnen en van de Nederlandse adoptievader van het duo.

De broers werden begin maart opgepakt in hun woning in Hoogeveen. Ze bekenden Berend Smit (55) in november 2012 te hebben doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet op het Dwingelderveld. Ook bekenden ze dat ze het echtpaar Veenendaal (77) in hun woning in Exloo om het leven brachten in juli vorig jaar. Hun motief was geld.

Wanneer de rechtbank verder gaat met de zaak, nog niet bekend. (ADP)