Provincie wil 'snel' fietspad tussen Assen en Groningen

Assen - De provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen, Haren, Tynaarlo en Assen gaan onderzoeken of een snel fietspad tussen Assen en Groningen haalbaar is.

Dagelijks reizen duizenden mensen op en neer tussen Assen en Groningen. De totale afstand bedraagt enkele reis ongeveer 30 kilometer. Tot nu toe leggen weinigen deze afstand af per fiets. Maar technieken verbeteren, zowel van snelle fietsen als de infrastructurele mogelijkheden. Dit leidt ook tot een gedragsverandering bij forensen. Gezond, goedkoop en beleving zijn belangrijke drijfveren om de overstap te maken naar de e-bike.

Opwekken van energie

De e-bike en de speedpedallic worden steeds geschikter voor gebruik voor woonwerkverkeer. Daarom hebben de provincies en gemeenten het idee om een onderzoek te laten doen naar een mogelijk ‘snel’ fietspad tussen Assen en Groningen. Verschillende innovatieve toepassingen zoals sensoren, het opwekken van energie, self healing asfalt en glow in the dark-mogelijkheden, worden bij dit onderzoek betrokken.

De bestuurders, de gedeputeerden Mark Boumans (Groningen) en Henk Brink (Drenthe) en de wethouders Paul de Rook (Groningen), Paula Lambeck (Haren), Theun Wijbenga (Tynaarlo) en Harmke Vlieg (Assen), hebben vandaag op het TT-Circuit het startsein gegeven voor dit onderzoek naar een snel fietspad tussen Assen en Groningen. Ze hebben op het TT-Circuit een aantal ebikes uitgeprobeerd, waaronder een aantal speedpedallics. Deze speedpedallics zijn extra snelle e-bikes en hebben een snelheid van maximaal 45 km per uur.

Gedeputeerde Henk Brink: 'Het snelle fietspad tussen Assen en Groningen kan een mooie aanvulling zijn op alle maatregelen die we hebben genomen op het gebied van fiets en bereikbaarheid in de regio Groningen Assen.'