Gerwin Kolkman wint Aannemersbedrijf Jonkers Bokaal

Hijken - De jaarlijkse bekerstrijd van damclub Hijken DTC was maandag. De beker werd voor de 15e keer beschikbaar gesteld door Aannemersbedrijf R. Jonkers, Hijken. Pietje Jonkers zelf damde mee en reikte de beker uit, dit keer aan Kolkman.

Verheugend was de deelname van drie jonge Hooghalers, Karsten Timmerman, Pauline Santinge en Dion Oostenbrink. Ze deden het goed, maar na twee ronden moesten ze de eer laten aan hun tegenstanders.
De Assenaren Gerwin Kolkman, Leo Meloni en Hilko Koning waren oppermachtig. Achteraf geen wonder, gezien de intensieve trainingssessies die ze zich de laatste maanden oplegden. De enige Middendrent die enigszins in de buurt kon blijven, was Rob Knevel (Witteveen). In de halve finale zag het er voorspoedig voor hem uit tegen Meloni, maar na een kleine onachtzaamheid glipte Meloni langs de flanken naar dam. In de andere halve finale zag Koning zijn frontsoldaat op de drempel van de damlijn sneuvelen tegen Kolkman.
Door een speciaal systeem kreeg in deze bekerstrijd iedereen gelijke kansen. Na  de voorronde bleven er van de 18 deelnemers 16 over. Uitgerekend Pietje Jonkers en Gerhard Dunning zat het tegen. Daarna ging het hard tegen hard. De speler die op papier het sterkste was, moest het steeds doen met de helft van de tijd en moest bovendien winnen: remise betekende uitschakeling. Maar die remises waren zeldzaam, er werd op het scherp van de snede gestreden.
Op de foto ziet Pietje Jonkers met haar beker toe op de finale tussen Kolkman (rechts) en Meloni. Links maakt Koning zich al zorgen over de witte stelling. Kolkman drukt zijn tegenstander geleidelijk maar onweerstaanbaar van het bord. Toeschouwers Henk Pruim (Beilen) en Wim Koopman (Hijken) komen al lang niet meer in het stuk voor.