Moordzaak Hoogeveense broers in maart verder

Assen / Hoogeveen – De rechtbank in Assen gaat volgende maand verder met het proces tegen de broers Marcos en Admilson R. uit Hoogeveen.

Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting in de zaak van het duo dat wordt verdacht van de moorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.

De rechtbank heeft op verzoek van de advocaten van de broers (29 en 30 jaar oud) laten onderzoeken waar de twee het beste psychiatrisch kunnen worden onderzocht voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Uitgebreid onderzoek

De broers zijn eind vorig jaar al uitgebreid onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, maar hun advocaten kunnen niet leven met de conclusies van die onderzoeken. Ze geloven bijvoorbeeld niet dat de volgens hen getraumatiseerde ex-militair Admilson volledig toerekeningsvatbaar is, zoals het PBC stelt. Daarom vroegen de advocaten de rechtbank om contra-expertise door andere onderzoekers.

Nieuwe regiezitting

Waar dat onderzoek moet gebeuren, wordt tijdens een nieuwe regiezitting in maart duidelijk. De broers uit Hoogeveen zitten inmiddels bijna een jaar in voorarrest: begin maart vorig jaar werden ze opgepakt in hun flat in Hoogeveen. Na hun aanhouding bekenden ze Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo om het leven te hebben gebracht.
Begin dit jaar vond een man uit Hoogeveen bij de voormalige zandwinning Nijstad in zijn woonplaats gestolen spullen van het bejaarde echtpaar uit Exloo. Ze waren daar begraven. Het ging onder meer om een camera en een laptop. De officier van justitie liet tijdens de pro-formazitting weten dat die spullen zo snel mogelijk aan de kinderen van het vermoorde echtpaar worden teruggegeven. (ADP)