'Moordbroers zo spoedig mogelijk samen voor observatie'

Hoogeveen - De twee broers Admilson (30) en Marcos (29) R. uit Hoogeveen moeten zo snel mogelijk samen worden gebracht voor observatie in kader van een contra-expertise. Dit heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

Het duo wordt verdacht van de moorden op Berend Smit in Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal in Exloo. In december stelden de advocaten een contra-expertise voor, omdat zij het niet eens waren met het rapport dat door het Pieter Baan Centrum (PBC) is uitgebracht na een uitgebreid onderzoek. Het PBC concludeerde dat ex-militair Admilson volledig toerekeningsvatbaar is voor beide moorden. Zijn broer is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Voor beide mannen vindt het PBC dat tbs niet aan de orde is. Dat betekent dat met name Admilson een levenslange celstraf boven het hoofd hangt.
Zijn advocaten betogen juist dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, omdat hij door trauma’s - die hij opliep tijdens uitzendingen naar Afghanistan - psychiatrische stoornissen heeft.

Onderzoekswensen

De rechtbank gaf in december het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) de opdracht te onderzoeken waar een contra-expertise in dit geval aan moet voldoen. Zowel het openbaar ministerie als de verdediging kregen nog de mogelijkheid onderzoekswensen op tafel te leggen. Zij kunnen zich nu vinden in de door de NIFP opgestelde voorwaarden, zo bleek op de pro forma zitting vandaag in Assen. De rechtbank legt het onderzoek in handen van de rechter-commissaris die wordt gelast met het benoemen van de deskundigen en dat de beide broers zo spoedig mogelijk samen worden geobserveerd.

Neurologisch onderzoek

Inmiddels heeft de oudste broer een neurologisch onderzoek ondergaan. Bij hem werd in Amsterdam een EEG, een soort hersenscan, uitgevoerd. In Amsterfoort mislukte tot twee maal toe een MRI-scan, omdat de man te claustrofobisch was om in het apparaat te kunnen liggen. Daarvoor in de plaats werd een CT-scan gemaakt. Hiervan zijn de resultaten nog niet bekend.
Het is voor de tweede keer in Nederland dat er na een PBC-onderzoek een contra-expertise wordt uitgevoerd. Eerder al werd in de zaak Robert M., een omvangrijke zedenzaak waarbij kinderen op kinderdagverblijven werden misbruikt, een dergelijk onderzoek uitgevoerd. De rechtbank verwacht in oktober de zaak tegen de beide broers inhoudelijk te behandelen (ADP).