Moordbroers op 13 oktober voor de rechter

Assen / regio - Admilson (30) en Marcos (29) R. uit Hoogeveen moeten zich vanaf 13 oktober voor de rechtbank verantwoorden voor de drie moorden in Drenthe.

De rechters trekken vijf dagen uit voor deze inhoudelijke behandeling. De broers worden verdacht van de moorden op Berend Smit in Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal in Exloo.

Contra-expertise

Beide verdachten verblijven op dit moment op een psychiatrische afdeling van de gevangenis in Vugt. Beiden worden in kader van een contra-expertise voorlopig geobserveerd. De rechtbank in Assen honoreerde eerder het verzoek van de verdediging een contra-expertise uit te laten voeren.

De advocaten van de verdachten waren het niet eens met het rapport dat door het Pieter Baan Centrum in Utrecht was uitgebracht. De oudste van de broers werd in dat rapport als volledig toerekeningsvatbaar gesteld. Zijn jongere broer daarentegen in verminderde mate. Voor de oudste zou tbs daarom niet aan de orde zijn en wacht de man mogelijk een levenslange straf.

Stand van zaken

Het rapport van de contra-expertise zal halverwege juli worden aangeleverd. De broers zijn inmiddels onderzocht door een neuroloog en hebben gesprekken gevoerd met een hoogleraar in medisch, biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma's.

Eind augustus wordt een laatste pro forma zitting verwacht (ADP).