Heropening kerktoren Borker Stefanuskerk

Westerbork - Door ambacht en vakmanschap is de kerktoren van de monumentale Stefanuskerk in Westerbork weer voor de toekomst behouden.

De gerestaureerde kerktoren is gereed voor opening en die wordt donderdag 2 juli verricht door wethouder Gert Jan Bent om 11.30 uur. Met het luiden van de klok laat de wethouder horen dat de klokkenstoel weer in ere is hersteld. Daarnaast introduceert hij opnieuw het vlaggen. De wethouder hijst hiervoor de vlaggenstok in top zodat de vlag weer herkenbaar in Westerbork kan wapperen bij gelegenheden.
Restauratie van de kerktoren was nodig omdat de balken in slechte staat waren. Verder heeft het uurwerk een onderhoudsbeurt gehad en zijn de wijzers van de klok verguld om ze duidelijker zichtbaar te maken. De restauratie is uitgevoerd door Bouwbedrijf Elpenhof.
De kerktoren is al sinds 1965 een beschermd Rijksmonument. De kerk werd gebouwd in het begin van de 15e eeuw, als opvolger van een houten voorganger. De toren is al eerder gebouwd. Het onderste deel van de toren dateert uit de 13e eeuw. Later, in 1778, is het bovendeel van de toren gebouwd.
De opening is vrij toegankelijk.