Kunstwerk Toon onthuld op Lariks

Assen - Wethouder Maurice Hoogeveen heeft vrijdag samen met kunstenaar Jeroen Bisscheroux en twee leerlingen van Lariks het kunstwerk 'Toon' onthuld. Toon is een soundlocator, een luistermachine.

Het kunstwerk vormt het laatste onderdeel van de realisatie van de nieuwbouw van de locatie van CS Vincent van Gogh, dat in september 2014 officieel geopend is.

Luistermachine

De luistermachine op het schoolplein bestaat uit drie conische hoorns die geplaatst zijn rondom een zitplaats. Een toehoorder kan daar gaan zitten en luisteren naar drie verschillende geluidsbronnen van de school. Zo hoort de luisteraar de sportende leerlingen op de sportvelden naast de school, ook de geluiden van de wandelaars in het aangrenzende Lariks Bos zijn te horen, evenals de geluiden van de leerlingen die de school in en uit komen. Doordat de hoorns verbonden zijn met een buis waaraan twee luisterschelpen zijn gemonteerd, hoort de luisteraar een gebalanceerde mix van geluiden.

Er valt iets te ontdekken

Wat de kunstcommissie Assen en de school aansprak in het ontwerp is de toegankelijkheid voor leerlingen: er valt iets te ontdekken, je kunt er iets mee doen. Het is een markant voorwerp maar passend qua vorm en kleur bij de inrichting van het terrein en, niet onbelangrijk, waar de sterrenkoepel er is voor het zicht – omhoog, de ruimte in – is Toon er voor het luisteren.

Kunstenaar Jeroen Bisscheroux uit Amsterdam beweegt zich op de snijvlakken van beeldende kunst, vormgeving, kleinschalige architectuur en community art-projecten. Zijn werkterrein bevindt zich in de openbare ruimte, tijdelijke projecten voor de openbare ruimte, exposities en conceptontwikkeling voor de stedelijke ruimte.