Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Fladderende vleermuizen

Heb jij dit jaar al vleermuizen gespot? Tegen het eind van de dag, als het begint te schemeren, dat is wanneer je vleermuizen kunt zien. Ze komen dan tevoorschijn uit hun slaapplekken, op zoek naar een lekker ontbijtje.

De vleermuizen die wij ’s avonds rond zien fladderen zijn op jacht naar insecten. Door geluidsgolven van een hoge frequentie uit te stoten, kunnen ze precies bepalen waar hun prooi zich bevindt. Door er snel heen te vliegen kunnen ze hem vervolgens vangen. Het zou je verbazen hoe effectief die manier van jagen is. Wist je dat een kleine bruine vleermuis wel twaalfhonderd muggen in één uur kan eten? Toch iets om ze dankbaar voor te zijn, of niet?
Er zijn trouwens ook vleermuizen met andere eetgewoontes. Sommige soorten eten bijvoorbeeld fruit of nectar, terwijl anderen echte jagers zijn en kleine dieren eten. Die jagers eten bijvoorbeeld vogels, kikkers, vissen en salamanders. Er zijn zelfs een paar soorten vleermuizen die een beetje als vampieren leven en het bloed van andere dieren drinken. Gelukkig komen die hier niet voor!

Toch hebben vleermuizen ook in ons land vaak een beetje een slechte reputatie. Ze zijn donker gekleurd, jagen ’s nachts en hebben scherpe hoektanden, brr! En dan worden ze ook nog vaak als “decor” in spookverhalen en griezelfilms gebruikt. Terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Ze zijn qua eetgewoontes niet anders dan sommige vogels, en ze zijn zelfs veel meer aan ons mensen verwant dan aan vogels.

Vleermuizen zijn namelijk zoogdieren. Ze baren hun jongen levend en voeden ze de eerste tijd met melk. Verder lijken ze ook best veel op ons. Hun “werkdag” begint misschien op een ander moment en ze kunnen vliegen, maar hun bouw heeft eigenlijk erg veel overeenkomsten met die van ons. Dat wordt vooral duidelijk wanneer je naar hun vleugels kijkt. Die worden namelijk bijeengehouden door de botten die bij ons de hand vormen. Bij een vogels zijn die botten net iets anders en vergroeid in een soort rechte lijn waar de vleugel onder hangt. Maar bij een vleermuis zijn echt vijf vingers te onderscheiden. Sterker nog, die vijf vingers zijn de vleugel. Er tussen zit een soort vlies, net alsof jij ineens enorm grote handen zou hebben met tentdoek er tussen. Misschien kon je dan ook wel vliegen.

Eigenlijk zijn ze dus toch wel leuk, die vleermuizen, of niet? Kijk maar eens of je ze ’s avonds kunt zien!