Westerbork ontwaakt in ware roze vesting

Westerbork -Afgelopen nacht hebben bijna 60 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om Westerbork roze te laten kleuren. Honderden roze bomen, roze banners, roze schoenen, zelfs honderden roze voetstappen zijn zichtbaar in het dorp.

Een bijzonder gezicht als je door Westerbork rijdt. De organisatie van de Pink Walk & Run blijkt achter de ludieke actie te zitten en wil op deze manier aandacht vragen voor de Pink Walk & Run op 2 oktober a.s. in Westerbork.

De straten van Westerbork zullen ook op zondag 2 oktober weer roze kleuren tijdens de vierde editie van de Pink Walk & Run. Het doel van de Pink Walk & Run is het ophalen van zoveel mogelijk geld voor Pink Ribbon. Pink Ribbon financiert wetenschappelijke onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Het aantal inschrijvingen voor de Pink Walk & Run in Westerbork op zondag 2 oktober is explosief hoger dan de voorgaande jaren.

Het vierkoppige bestuur van de Pink Walk & Run bestaande uit Dianne Enting, Marieke de Kleer, Leonore Dalen Gilhuys en Simone Klaver, is achter de schermen al maanden druk bezig met alle voorbereidingen voor 2 oktober.

Groot succes

Landelijk gezien staat de Pink Walk & Run Westerbork in de top 5 als het gaat om de financiële bijdrage door de organisatie van een evenement voor Pink Ribbon. "Een plek waar wij erg trots op zijn als kleine non-profit organisatie tussen alle grote commerciële organisaties", aldus het bestuur.

De afgelopen jaren bleek de Pink Walk in Westerbork al een groot succes. In het eerste jaar liepen ruim zeshonderd wandelaars mee en werd er 10.170,15 euro opgehaald. Een prachtig resultaat, dat het tweede jaar overtroffen werd. Zo’n duizend wandelaars haalden samen 18.678,65 euro op voor Pink Ribbon. Het derde jaar werd maar liefst met ruim 1200 deelnemers over de 25.000 euro opgehaald.

Landelijk evenement

De deelnemers aan de Pink Walk & Run komen uit het hele land, van Zuid-Limburg tot Noord Friesland komen de wandelaars en hardlopers op zondag 2 oktober naar Westerbork. Best trots is de organisatie van de Pink Walk & Run op deze landelijke dekking. ‘We doen erg ons best om naamsbekendheid te generen voor ons evenement , en om zodoende veel geld in te zamelen voor Pink Ribbon. Het is dan ook fantastisch om te zien dat de deelnemers massaal uit heel Nederland komen om hun steentje bij te dragen’ aldus Simone Klaver van de Stichting Pink Walk.

Pink Run

Al drie jaar bestaat de Pink Walk, nieuw dit vierde jaar, is de Pink Run. Een recreatieve Pink Run van 5 of 10 kilometer zodat ook de hardlopers hun bijdrage kunnen leveren. ‘Ieder jaar was er vraag naar een run en om ook de hardlopers deze zondag naar Westerbork te krijgen hebben we besloten dit jaar ook een Pink Run te organiseren. Dus, voor elk wat wils!’

Pink Walk & Run Shirt

Iedereen die de Pink Walk & Run voor Pink Ribbon wil steunen kan het unieke Pink Walk & Run shirt bestellen. Dit kan bij de voorinschrijving via www.pinkwalk.nl, maar ook als je niet deelneemt aan de Walk of Run kan het shirt besteld worden.

Inschrijven voor de Pink Walk en Run kan op de website www.pinkwalk.nl.

Volwassenen betalen 10 euro inschrijfgeld (waarvan 8,50 euro naar Pink Ribbon gaat), kinderen tot en met 12 jaar 5 euro. De start is bij Brasserie Diggels in Westerbork. De tocht van 16 kilometer start om 9.30 uur, de 10 kilometer om 10.30 uur en de 6 kilometer om 11.30 uur.

De starttijden van de Run zijn voor de 5 kilometer om 12.00 uur en de 10 kilometer om 11.00 uur. Op 2 oktober zal er rond 13.00 uur een delegatie van Pink RIbbon aanwezig zijn om de cheque met het eindbedrag in ontvangst te nemen.

Borstkanker in cijfers in Nederland

 • 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker
 • In 2015 werd er bij ruim 17.000 mensen borstkanker vastgesteld (incl. DCIS). Bij 16.991 vrouwen, en bij 108 mannen.
 • DCIS is een voorstadium van borstkanker
 • Het aantal borstkanker diagnoses zal de komende jaren stijgen, naar schatting tot ruim 20.000 in 2020
 • In Nederland zijn er meer dan 150.000 mensen die borstkanker hebben (gehad)
 • Bijna 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar
 • Ruim 80% is 50 jaar of ouder
 • Bijna 27% van de patiënten is 70 jaar of ouder
 • 86% van de vrouwelijke patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven
 • Na 10 jaar is 77% van de vrouwelijke patiënten nog in leven De overlevingskans van borstkanker is de afgelopen jaren gestegen met 1% per jaar
 • Borstkanker is doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar
 • Er overlijden jaarlijks ruim 3.200 mensen aan borstkanker
 • Dagelijks sterven er in Nederland ongeveer 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker
 • Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor
 • Bij 5 tot 8 % van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijkheid