Dertig statushouders gaan per direct aan de slag bij Alescon

Hoogeveen - In een nieuw project gaan vanaf vandaag dertig statushouders uit de gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe aan de slag bij Alescon.

Het nieuwe in deze aanpak is dat taalonderwijs, inburgering en begeleiding naar werk gecombineerd worden.

De verwachting is dat deelnemers sneller de taal leren in de praktijk. Dat moet er mede voor zorgen dat deze mensen sneller thuis raken in Nederland en daarmee waarschijnlijk ook eerder in hun eigen inkomen kunnen voorzien. 'Het project is dan ook bedoeld om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te helpen én om ervoor te zorgen dat ze zo kort mogelijk een beroep moeten doen op een uitkering', aldus een woordvoerder.

Uniek in Drenthe

De combinatie taalonderwijs, inburgering en werken is uniek in Drenthe. De gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe, de roc’s Alfa-college en Drenthe College, de stichting ITOM en Alescon werken hierin samen. Deze samenwerking werd vrijdag bekrachtigd met het ondertekenen van een intentieverklaring.

Er zijn veel organisaties die proberen mens en werk aan elkaar te koppelen. Toch lukt dat niet altijd goed, mede door een versnipperde aanpak. Samenwerking moet hier verandering in brengen. De drie genoemde gemeenten, Alescon, Alfa-college en UWV trekken samen op vanuit de vraag naar personeel en de behoefte van alle werkzoekenden. Waar nodig betrekken ze ook andere partijen. Zo moet een goede match ontstaan tussen vraag en aanbod van werk en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het leer-werktraject voor statushouders is een voorbeeld van een traject dat in dit kader opgestart is.