Actie tegen scheve arbeidsvoorwaarden binnen Attero

Wijster - Zeventig medewerkers van afvalverwerkingsbedrijf Attero van de locatie in het Gelderse Wilp voerden donderdag 15 december actie tegen de scheve arbeidsvoorwaarden binnen Attero.

De medewerkers, georganiseerd in FNV Publiek Belang, hebben geprobeerd 188 handtekeningen aan te bieden aan hun directeur Paul Ganzeboom. Hij weigerde deze echter in ontvangst te nemen.

Met de handtekeningen eisen de werknemers de volwaardige Attero-arbeidsvoorwaarden voor iedereen binnen de vestiging in Wilp, het voormalige VAR dat in 2012 werd overgenomen door Attero.

Birte Nelen, bestuurder FNV Publiek Belang: ’De directeur hield maanden de deur stijf dicht voor overleg met ons. Afgelopen november hebben wij eindelijk een eerste verkennend gesprek gevoerd, maar vandaag ontvingen wij een brief, waarin hij alle verdere medewerking van tafel veegt. En ook vdonderdagmiddag gooide hij letterlijk de deur dicht. De medewerkers zijn woedend én terecht!’  

Ongelijke arbeidsvoorwaarden

De voormalig VAR-medewerkers hebben slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun collega’s bij de andere vestigingen. Nieuw aangenomen collega’s in Wilp en alle andere collega’s bij Attero ontvangen wel het volledige arbeidsvoorwaardenpakket.

Oud-VAR medewerkers werken twee uur per week meer zonder betaling of compensatie in tijd. Ook krijgen ze maar de helft van het persoonlijk budget en hebben ze geen recht op de jaarlijkse resultaatafhankelijke uitkering.

Nelen: ‘Voor deze medewerkers, maar ook voor collega’s met de volwaardige arbeidsvoorwaarden, is de ongelijkheid onbegrijpelijk. De VAR is inmiddels volledig onderdeel van Attero, toch ontvangen werknemers niet het volledige arbeidsvoorwaardenpakket.’

Petitie

Met het aanbod van de petitie willen de FNV-leden dat Ganzeboom zijn mening herziet en snel de arbeidsvoorwaarden voor de oud-VAR-medewerkers aanpast. 'Wij werken even hard als onze collega’s voor de goede resultaten van Attero, toch worden wij bij de resultaatafhankelijke uitkering overgeslagen’, zegt medewerker en FNV-lid Hans Bruntink.

‘De situatie heeft nu lang genoeg geduurd’, vult collega en eveneens FNV-lid Michel Buitenhuis aan. ‘Zeker met de verkoop Attero in de lucht moet het voor die tijd gewoon voor de oud-VAR-medewerkers zijn geregeld.’

In totaal werken 750 medewerkers bij Attero. Bij de Attero-vestiging in Wilp werken ruim 120 medewerkers. Ongeveer 50 van hen hebben slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun collega’s. Attero is sinds 2014 in handen van private equity Waterland. Deze aandeelhouder heeft Attero recent weer in de verkoop gezet.