Houthakkers verkeren in onzekerheid over kappen in het Drents-Friese Wold

Appelscha - Particulieren mogen sinds begin januari niet meer de bossen van Staatsbosbeheer in om bomen te kappen. De organisatie heeft de contracten met particuliere houtzagers opgeschort, omdat er te veel ongelukken gebeurden.

Christiaan Veentjer (42), sinds jonge leeftijd al met zijn motorzaag in het Drents-Friese Wold te vinden en nog elk seizoen volop aan het hout kappen voor Staatsbosbeheer, denkt dat de consequenties niet mals zijn. ‘Ik had dit jaar een kavel van ongeveer zeven kuub hout gekregen van Staatsbosbeheer. Ik wilde er echt net aan beginnen toen er een stop kwam op de houtkap’, vertelt Veentjer. Particulieren zoals Veentjer mogen tegen betaling bomen zagen op een aangewezen perceel.

Stukje verantwoordelijkheid

Aanleiding voor de stop zijn twee ongelukken in Drenthe. Een man uit Hengelo kwam om het leven nadat hij een omvallende boom op zich kreeg. ‘Wij doen dit omdat wij een stukje verantwoordelijkheid nemen’, zegt Corné Joziasse, boswachter in het Drents-Friese Wold. Om te voorkomen dat dergelijke ongelukken weer gebeuren, is Staatsbosbeheer in heel Nederland aan het kijken wat er moet veranderen. In Noord-Nederland gaat dat vele ‘houthakkers’ aan. Staatsbosbeheer heeft hier namelijk 300 tot 400 contracten met particuliere houtzagers.

'Regels worden strenger'

In dergelijke contracten zijn al regels opgenomen met betrekking tot de veiligheid, zoals het dragen van een zaagbroek, helm en veiligheidsschoenen. ‘Ik denk dat de regels nu wat strenger worden door de ongelukken’, vertelt Veentjer. ‘Ik kreeg een brief met daarin het verzoek niet meer te gaan zagen totdat Staatsbosbeheer uitsluitsel geeft over de toekomst. En die wordt op 15 februari verwacht.’

Cursus volgen

Tot die tijd zitten Veentjer en zijn collega houtzagers in onzekerheid. ‘Wat er gaat gebeuren is onduidelijk. Het kan zijn dat ze een keer meelopen om te kijken hoe ik aan het zagen ben en hier en daar wat commentaar geven. Of dat particulieren het bos niet meer in mogen en dat de zagerij overgelaten wordt aan bedrijven. Maar de meest voor de hand liggende maatregel is dat we een cursus ‘veilig en bekwaam handelen’ moeten gaan volgen, zodat Staatsbosbeheer weet dat iedereen zorgvuldig met de houtkap omgaat.’

Stookkosten dekken

Veentjer is bang voor een hoge kostenpost. ‘De houtkap doe je natuurlijk voor een stukje gezelligheid in huis en om stookkosten te dekken. Als we een cursus moeten gaan volgen en de kosten zijn te hoog, is het voor velen, en ook voor mij, geen lucratieve hobby meer.’ Boswachter Joziasse: ‘Het enige wat ik over deze zaak weet is dat ingewijde boswachters zijn gevraagd om mee te denken.’ Of Veentjer de bossen dit jaar nog in mag, is de vraag. Op 15 maart begint het officiële broedseizoen en is houtkap verboden.