Verkoop Attero gaat voorlopig niet door

Wijster - De verkoop van afvalverwerker Attero aan Chinese kopers is op het laatste moment afgeblazen. Dat meldde de Telegraaf op basis van meerdere bronnen, die bij de deal betrokken zijn.

De Chinezen leken bereid bijna één miljard euro te betalen, maar Chinese autoriteiten hebben de deal gefrustreerd, waarna de huidige eigenaar Waterland besloot dan maar niet te verkopen.

Afgelopen zomer besloot aandeelhouder Waterland, de investeringsmaatschappij die Attero eind 2013 pas kocht, te kijken of het bedrijf verkocht kon worden. 

In november waren er nog drie kandidaten voor de overname in beeld. Die drie partijen zijn Beijing Enterprises, CECEP en Chinese bouwreus CGGC. De koopprijs werd geschat op ongeveer een miljard euro. 

Kandidaat kopers

Beijing Enterprises nam in februari het Duitse afvalbedrijf EEW over, dat 18 afvalcentrales heeft, waaronder een in Delfzijl. In China heeft het bedrijf 13 afvalverbrandingscentrales. Beijing Enterprises is sinds 1997 beursgenoteerd maar wordt nog altijd gecontroleerd door een groot aantal lokale Chinese overheden. 

China Energy Conservation And Environmental Protection Group (CECEP) is de grootste afvalverbrander in China. Daarnaast maakt en exploiteert het bedrijf windmolens en zonnepanelen en is groot in diverse soorten van recycling. 

China Gezhouba Group Company (CGGC) is van oorsprong een bouw- en ingenieursbedrijf. Omdat de Chinese bouwsector momenteel kampt met veel overcapaciteit zoekt het bedrijf alternatieven. Daarin past ook de interesse voor Attero, dat CGGC kan helpen aan expertise op het gebied van energie en milieu.

Strenge regels

In december kondigde de Chinese overheid echter plots strenge, nieuwe restricties aan kapitaal dat het land uitgaat voor overnamedeals. Deals in strategische sectoren en met een overnamesom van een miljard euro of meer kwamen onder een zwaarder toezichtsregime te vallen. 

Maatregelen van Peking om de uitstroom van Chinees kapitaal aan banden te leggen, beginnen de fusie- en overnamemarkt te raken. De oorzaak van dit alles ligt bij groeiende zorgen in Peking over de aanzwellende kapitaalvlucht. De dreiging van nieuwe renteverhogingen in de Verenigde Staten en zorgen over het groeipad van de Chinese economie hebben vorig jaar een kapitaalvlucht in gang gezet, met als gevolg een flinke koersdaling van de Chinese munt.