De Broekstreek zet zich in voor een duurzame samenleving

Balinge - Dankzij Energie Coöperatie de Broekstreek kunnen Balinge, Garminge, Mantinge en omliggende dorpen verder bouwen aan een duurzame samenleving. De coöperatie steunt initiatieven en projecten om de duurzaamheid te bevorderen.

 Het integraal kindcentrum de Wenteling in Balinge is de eerste die van deze steun mag profiteren. Aanstaande donderdag reikt de coöperatie, in het bijzijn van wethouder Bent, duurzame techniekdozen uit aan de bovenbouwleerlingen van het IKC.

Het lesmateriaal

Met de techniekdozen leren kinderen hoe je energie kunt verkrijgen zonder fossiele brandstoffen. Ze maken kennis met energie afkomstig van de zon, wind en water. Leerkracht Carla Kooistra kwam met het idee om duurzame technieken in te passen in het onderwijsaanbod van de Wenteling. Ze deed een aanvraag bij Energie Coöperatie de Broekstreek voor speciaal lesmateriaal. “Onze leerlingen zijn de toekomst. Met het lesmateriaal dat we krijgen van de coöperatie kunnen wij een basis vormen voor een duurzame samenleving.”

Energie Coöperatie de Broekstreek is een initiatief van Plaatselijk belang de Broekstreek, Agrarische Natuurvereniging de Broekstreek en de vereniging Duurzaam Balinge. De coöperatie maakt deel uit van Noordelijk Lokaal Duurzaam. Het doel is om de streek te verduurzamen en de sociale cohesie te versterken.

Doelen en projecten

Mensen die energie afnemen van Noordelijk Lokaal Duurzaam kunnen Energie Coöperatie de Broekstreek aanwijzen als te steunen initiatief. Hierdoor steunen ze mede hun eigen dorp of streek. De coöperatie ontvangt per aansluiting jaarlijks een bedrag om duurzame doelen en projecten in de Broekstreek en omliggende dorpen mede te financieren. Commissielid Christine Prins: “Wij hopen dat er steeds meer mensen uit de omgeving energie af gaan nemen via Noordelijk Lokaal Duurzaam en ons steunen. Op die manier komt er meer geld beschikbaar om de Broekstreek te verduurzamen. Dus kom maar op met nieuwe leden, maar ook met duurzame projecten!”