‘Ik wil het beste uit mezelf halen’

Beilen - Lopen, fietsen of zwemmen. De 46-jarige Chris Kouwenhoven heeft nooit kunnen kiezen tussen deze sporten en daarom beoefent hij ze allemaal.

Dat doet hij goed, want in het weekend van 14 september mag hij meedoen aan het WK triatlon in Rotterdam. Vorig jaar al deed hij mee aan de Nederlands kampioenschappen, eveneens in Rotterdam. 
Daar liep Kouwenhoven goed, maar niet goed genoeg. ‘Ik dacht dat alleen de eerste vijftien deelnemers naar het WK mochten en ik eindigde op een zestiende plek. 

Hartstikke chagrijnig was ik, want dat betekende dat ik op een wachtlijst kwam’, weet de topsporter nog. Tot hij twee maanden later een e-mail kreeg van de triatlonbond: Chris Kouwenhoven mocht toch deelnemen aan de Wereldkampioenschappen. De Ruiner is druk aan het trainen, zodat hij in het weekend van 14 september in topvorm is.

Training

Dat doet de sporter allemaal zelf. ‘Als ik wil fietsen, dan pak ik de fiets en als ik zin heb om te lopen, dan ga ik lopen. Het is net hoe het uitkomt, maar als je er plezier in hebt dan maak je er tijd voor’, zegt Kouwenhoven. Het zwemmen kan echter niet altijd. ‘In de zomer ga ik weleens zwemmen in Schoonhoven, een recreatiemeertje achter Hollandscheveld. 

Daarnaast train ik met andere triatleten en leden van vereniging TZT’86 (Triatlon- Zwem- Training) in zwembad De Duker in Nijeveen. Helaas gaat het zwembad binnenkort dicht, dus we zijn nog aan het zoeken naar een nieuwe locatie om met z’n allen te trainen.’ In zijn eentje kan Kouwenhoven ook terecht in Beilen, hij is lid van de Spatters, maar juist de teamspirit is wat het zwemmen zo leuk maakt. ‘We motiveren elkaar en dat is een mooie afwisseling voor de individuele hardloop- en fietstrainingen.’ 

Hoewel er veel tijd in de trainingen gaat zitten, ziet de triatleet dit absoluut niet als een probleem. De triatleet heeft in het verleden al heel wat sporten beoefend. ‘Ik ben begonnen met handbal. Dat vond ik leuk, maar ik wilde qua prestaties niet afhankelijk zijn van anderen. Dat gold ook voor basketbal. Alleen daar was ik toch al te klein voor’, lacht Kouwenhoven.

Hardlopen werd een volgende stap. ‘Dat ging me goed af, alleen was ik iets te vooruitstrevend.’ Op zijn veertiende liep Kouwenhoven de halve marathon en dat ging niet bepaald goed. ‘Daar was ik nog veel te jong voor en dus werd ik door andere lopers  teruggefloten.’ Achteraf gezien had de jonge renner toen al een topsportersmentaliteit. ‘Ik had totaal geen rem en wilde altijd maar doorgaan. Ik ben toen hardlooptraining gaan volgen, het rennen op zich gaf me alleen geen voldoening. Via via kwam ik in contact met andere triatleten en zij raadden mij aan om mijn drie favoriete sporten te combineren. Ik was meteen verkocht, die afwisseling vind ik nog steeds geweldig.’

Geblesseerd

Jarenlang rende, fietste en zwom Chris Kouwenhoven heel wat af, tot hij in 2010 ernstig geblesseerd raakte. ‘Ik viel flauw in de badkamer en viel bovenop een porseleinen toiletborstel. Deze brak en het porselein scheurde mijn kuit open. De wond werd gehecht en heelde goed, alleen het gevoel in mijn onderbeen kwam niet terug. Blijkbaar was mijn spier permanent beschadigd.’

Toen Kouwenhoven zijn sport twee jaar later weer op wilde pakken, duurde het langer dan verwacht: ‘Ik had geen conditie meer, was heel veel aangekomen en moest opnieuw leren rennen. Inmiddels ben ik weer in vorm, maar het lopen blijft mijn handicap. Omdat ik nauwelijks gevoel heb in mijn onderbeen, voelt het alsof ik met één been op glad ijs loop. Dat kan heel frustrerend zijn. Gelukkig wordt het langzaamaan beter en probeer ik mijn voorsprong te pakken bij het zwemmen en fietsen.’ zegt de doorzetter.

In het weekend van 14 september is Kouwenhoven een van de vele triatleten die meedoet aan het WK triathlon in Rotterdam: ‘Op het WK wil ik het allerbeste uit mezelf halen.’