Attero wil Dak van Drenthe aanleggen op de VAM-berg

Wijster - Attero wil de stortcapaciteit bij Wijster verlagen en daarom de stortplaats eerder afdekken. Daardoor is de VAM-berg eerder beschikbaar voor recreatief gebruik. Het bedrijf wil op de top een wal aanleggen: het Dak van Drenthe.

De provincie Drenthe heeft de VAM-berg benoemd als icoonproject binnen het programma Vrijetijdseconomie en fietsen. De provincie wil de VAM-berg openstellen voor fietsers door een nieuw fietsparcours, een nieuw ATB-parcours, fietspaden en wandelpaden en parkeervoorzieningen aan te leggen. 

Hans Boer, manager Mineraal Attero gaf op 10 juli in Drijber een presentatie. Hierin stelde hij dat Attero de stortplaats in 2033 wil sluiten en niet in 2074, zoals de planning was. 

Attero heeft daarom een aanmeldingsnotitie bij de provincie Drenthe gedaan en een verzoek om de milieuvergunning te herzien. De afvalverwerker wil tussen oktober en januari 2020 nog 1 miljoen kubieke meter bodemas storten. Attero verlaagt daarmee de stortcapaciteit bij Wijster met 2,25 miljoen m3. 

De stortplaats wordt echter wel op de oorspronkelijk gedachte hoogte gebracht: 63 meter boven NAP. Daarvoor wordt een wal aangelegd van 13 meter hoog en aan de basis 150 meter en bovenop 30 meter breed.