Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Bloeiende heide

Heide, natuurlijk? Wat is er nou fijner dan een heerlijke, lange wandeling in het weekend? Helemaal leuk als je daarbij kunt genieten van bijzondere, seizoensgebonden uitzichten, zoals bloeiende heide bijvoorbeeld.

Op dit moment is de heide prachtig gekleurd, dus zorg dat je het niet mist! De heide die je nu overal uitbundig donkerpaars ziet bloeien is de struikheide. Het is een opvallend, stevig struikje dat vooral op zanderige grond groeit. Je komt het onder andere tegen op de grafheuvels op de Woldberg, op de vlaktes van het Drents-Friese Wold, en op ontelbare kleine, zanderige veldjes in bossen. Juist door de natte periode in het begin van augustus is de bloei dit jaar extra sterk en lijken de velden nóg intenser gekleurd.

Maar hoe prachtig de uitgestrekte heidevlakten ook zijn, helemaal natuurlijk is het niet. Of eigenlijk, het is wel natuur, uiteraard, maar dat het altijd heide is en blijft, daar is menselijk ingrijpen voor nodig. Heide is namelijk een soort overgangsbegroeiing. Het weet snel zijn plaats te claimen op lege, kale stukken grond, groeit daar een tijd uitbundig, en wordt dan langzaam verdrongen door opkomende bomen. Laat je de natuurlijke processen hun gang gaan, dan zou er na een jaar of tien niks meer over zijn van die open heidevlakte, en staat er in plaats daarvan een jong bos.

De heide zou wel weer een andere plek vinden om te groeien, dat is het probleem niet. Het gaat er om dat wij mensen graag de natuur houden zoals hij nu is. Wij zien heide als een mooie afwisseling in het landschap, en willen het dus graag op diezelfde plek behouden. Begrijp me niet verkeerd, heide is ook een heel nuttige begroeiing, voor insecten is het geweldig bijvoorbeeld, ik vind het dus prima dat het kunstmatig in stand wordt gehouden. Maar écht helemaal natuurlijk, dat is het niet. Om heidegebieden te behouden zoals ze zijn worden verschillende maatregelen toegepast. Zo wordt op sommige plekken gekozen voor de drastische aanpak: gewoon eens in de zoveel tijd alle begroeiing verwijderen en de heide opnieuw laten ontwikkelen. Dat kan door alles te maaien en eventueel een laagje grond af te graven, maar ook door een stuk heide gecontroleerd te laten afbranden.

Klinkt dat erg extreem? Geen zorgen, het gaat soms ook een stuk subtieler. Zo heb ik zelf afgelopen zomer met een groep vrijwilligers een paar dagen meegeholpen jonge boompjes om te zagen en uit te trekken in een heidegebied. Zo voorkom je ook dat een bos zich kan ontwikkelen. En stiekem is het nog best leuk en gezellig ook! Ach, en of iets nou echt als natuur geldt of niet, daar kun je over blijven discussiëren. Heide is gewoon prachtig, zeker nu in volle bloei. Ga er dus nog snel even van genieten de komende dagen!