Witteveen terechte winnaar prestigieuze dorpsprijs

Witteveen - De buit is binnen voor Witteveen. Het dorp heeft zaterdag in Hoonhorst de Dorpsvernieuwingsprijs 2017 gewonnen en dat wordt vanavond uitgebreid en langdurig gevierd in dorpshuis De Tille.

Dat de prijs naar Witteveen is gegaan, was voor de Witteners die zich met hart en ziel bezig hebben gehouden met de vele dorpsprojecten geen verrassing.

Veel dingen

De jury bleek ook doordrongen van wat er gepresteerd is in het Midden-Drentse dorp. En met een prachtig rapport, zo zegt Roos Glastra een van de drijvende krachten: 'De jury vond dat we een actief dorp zijn met veel visie en dat we vernieuwend bezig zijn. En dat we heel veel dingen voor elkaar hebben gekregen met een professioneel aanpak. Een voorbeeld daarvan is het Naoberkrachtproject waar we nog in zitten. Daarbij gaan we op zoek naar de kracht van de mensen in het dorp.'

Zingen

De Witteveense delegatie was met ongeveer vijftig personen in het Overijsselse Hoohorst waar ze samen met Garnwerd en Beltrum om de titel streden. Na de bekendmaking klonk uit de kelen van de Witteveners het kortgeleden speciaal gemaakte lokale volkslied 'Vort met de geit' en dat werd in de bus op de terugreis nog meerdere malen herhaald.

BOKD

Alle Postmus, consulent Dorpsbelangen van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) liet ook met gepaste trots weten dat de prijs in Witteveen terecht gekomen is:

Drenthe

'De participatiesamenleving in optima forma? Dan moet je in Witteveen zijn. BOKD is trots dat een van haar leden dit jaar de landelijke Dorpsvernieuwingsprijs in ontvangst mocht nemen. Daarmee zijn alle ogen gericht op Drenthe en in het bijzonder op Witteveen. De inwoners Witteveen zetten zich, net als vele andere Drentse dorpen, in voor het leefbaar houden van hun dorp zodat het er nu en later mooi wonen is. '

400 inwoners

'Met slechts 400 inwoners weten ze grote dingen voor elkaar te krijgen. Onder andere op het gebied van zorg, vervoer, onderwijs, het dorpshuis en duurzaamheid zetten ze er samen de schouders onder. Ze inspireren daarmee ook andere dorpen in Midden-Drenthe en de provincie, maar nu dus ook de rest van Nederland.'

Volgend jaar mag Witteveen meedoen met de Europese dorpsvernieuwingswedstrijd en over twee jaar is het dorp gastheer van de nieuwe Hollandse ronde.