Gratis brandveiligheidscheck inwoners Hoogersmilde

Hoogersmilde - Brandweer Drenthe biedt 300 huishoudens in Hoogersmilde en directe omgeving een gratis brandveiligheidscheck aan.

Op zaterdag 7 oktober zijn ongeveer 30 brandweermensen de hele dag in Hoogersmilde aanwezig om bij de betreffende woningen aan te bellen en de gratis brandveiligheidscheck aan te bieden. De actie maakt deel uit van de Nationale Brandpreventieweken, die traditiegetrouw jaarlijks in de maand oktober plaatsvinden. Omdat Hoogersmilde te groot is om alle inwoners in dezelfde periode een brandveiligheidscheck aan te bieden, krijgen de huishoudens die dit jaar nog niet aan de beurt komen, de gratis brandveiligheidscheck in oktober 2018 aangeboden.

Inwoners ontvangen brief

De bewoners van 300 woningen in Hoogersmilde en directe omgeving ontvangen binnenkort  een brief waarin de gratis brandveiligheidscheck wordt aangeboden. Aan de hand van een checklist bestaande uit 36 vragen wordt door vrijwilligers van de brandweerposten in Smilde, Beilen en Westerbork aan de inwoners van Hoogersmilde uitleg geven over hoe ze in hun woning brand kunnen voorkomen, hoe ze een brand snel kunnen ontdekken en wat ze moeten doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt. Als er nog geen goed werkende rookmelder in een woning aanwezig is, wordt  er gratis één opgehangen. 

Het voorkomen van brand steeds belangrijker

Dertig jaar geleden duurde het nog 20 minuten voordat de rook zich bij een brand door het huis had verspreid. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is die tijd sterk ingekort. Bewoners hebben nu gemiddeld nog maar drie minuten om bij brand hun woning veilig te verlaten. Commandant van de brandweer in Drenthe Fred Heerink beveelt de brandveiligheidscheck dan ook zeker aan: “Vanwege de snellere verspreiding van rook in een woning is het van groot belang dat mensen weten hoe je een brand kunt voorkomen. En als er toch brand uitbreekt, is het goed te weten hoe je moet handelen”.

Nationale Brandpreventieweken

De brandveiligheidscheck in Hoogersmilde wordt door de brandweerposten in Midden-Drenthe gedaan in het kader van de Nationale Brandpreventieweken, die ook dit jaar weer in oktober plaatsvinden. De afgelopen vijf jaar de hebben de brandweervrijwilligers uit Smilde, Beilen en Westerbork al soortgelijke acties gehouden in Wijster, Zwiggelte, Spier, Garminge, Oranje, Hooghalen en Nieuw Balinge. In totaal zijn toen bijna 750 woningen gecheckt en ruim 1000 rookmelders geplaatst.

Thema: ‘Hé doe de deur dicht’

Dit jaar is het thema van de Brandpreventieweken ‘Hé doe de deur dicht’ zijn. Uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie ‘Gebrand op inzicht’ blijkt dat het sluiten van de binnendeuren een positief effect heeft op de tijd die je hebt om jezelf tijdens een woningbrand in veiligheid te brengen. Je hebt simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden.