Een sneller internet dan in Amsterdam

Midden-Drenthe - Na ruim vijf jaar is het dan zo ver, want donderdagmiddag is de start van het glasvezelnetwerk in de vorm van een testuitzending. Minicamping De Tuinfluiter op Vorrelveen heeft de primeur.

 
 
 
Daar wordt het hypermoderne glasvezelnetwerk officieel geopend door de gedeputeerde van de provincie Drenthe, Henk Jumelet.

1880 km kabel

Hiermee heeft Midden-Drenthe een supersnelle internetverbinding in Midden-Drenthe. De laatste stuk kabel zit naar verwachting in januari in de grond en dan hebben de aangesloten mensen in het buitengebied nog sneller internet dan in Amsterdam. Dit alles na het graven van 450 km geul, 1880 km kabel en 120 km door tuintjes en een investering van 13 miljoen euro.

Digitaal zandpad

Het is het sluitstuk van een operatie die de initiatiefnemers soms bloed, zweet en tranen kostte. Een van hen, Peter de Vries uit Zwiggelte is blij dat het er zo goed als op zit, want de missie van de glasvezelgroep, de cooperatie Sterk Midden-Drenthe is geslaagd. 'Van een digitaal zandpad naar een digitale snelweg,' zoals hij het vaak noemt. Van een paar Mb naar 500 Mb up- en download. Dan heb je een beeld van deze digitale vooruitgang. 

Hell of a job

Het was een 'hell of a job', maar zegt de altijd enthousiaste Peter: 'Ik zou het zo weer doen.' En dat is het precies: doen. De eerste stap zetten en door blijven lopen. De eerste stap werd gezet in 2012 toen glasvezelaanbieder Reggefiber zijn intrede deed in de gemeente en om exploitatietechnische redenen al snel af zag van aanleg in het onrendabele buitengebied. Peter: 'Dat betekende 80% van Midden-Drenthe wel, maar 20% in het buitengebied niet. Er kwam toen een peiling van dorpenoverleg wat betreft de behoefte en die leek niet aanwezig.' 

Burgerkracht

Peter zette de problematiek van het trage netwerk op de site van Zwiggelte en dat ging rond: 'In oktober volgde het burgerinitiatief Glasvezel Kleine Dorpen Midden-Drenthe inclusief website en in een week hadden we een kleine 1500 aanmeldingen. Er bleek toch belangstelling. In december in gesprek met de toenmalige wethouder Van Hooft, Dorpenoverleg Midden-Drenthe, Welzijnswerk Midden-Drenthe en burgers. Zo ontstond Glasvezel Midden-Drenthe.' 
De glasvezeltrein begon toen echt te rijden en in 2014 werd de stichting Marktverkenning Midden-Drenthe opgericht om de vraagbundeling te regelen. Peter: 'Vervolgens meldden zich direct zestig ambassadeurs die daar in hun omgeving mee aan de slag gingen. Dat was een enorm groot aantal. Een sterk staaltje burgerkracht.' In november 2015 werd de benodigde 65% gehaald.

Providers

De financiering van de aanleg moest ook geregeld en nadat de provincie met een laagrentende lening bijsprong kwam daar de vaart ook in. Na de Europese aanbesteding was in oktober 2016 de financiering rond met dank aan de provincie en gemeente.
Hierna kreeg de stichting nog te maken met het vertrek van twee providers: 'Bij ons stonden de seinen op groen, maar doordat de providers ineens andere gedachten hadden over de doelstellingen konden ze die niet meer waarmaken. Het vertrouwen was weg en we moesten op zoek naar nieuwe providers en dus een nieuwe vraagbundeling doen. Gelukkig hadden we de back-up van provincie en gemeente om dat financieel op te vangen. De benodigde 65% is nog niet gehaald, maar dat gaat wel lukken. Deze trein is niet meer te stoppen. Het glasvezel komt er.'

Uitrol

De uitrol is vanuit de kop van Beilen: 'Daar is de ontsluiting van het landelijke netwerk, Vanuit daar gaat het naar de centrale unit (POP) in Wijster en dan naar de POP in Hooghalen. Dat heet met 'het licht doorbouwen', waarbij alle nabijgelegen aansluitingen gefaseerd worden geactiveerd.'