Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Bij de tijd

Het ingaan van de wintertijd betekent voor velen een uur langer slapen. Wist je dat de tijdsperceptie van een vlieg heel anders dan die van een mens?

 Ik moet deze zaterdag ’s avonds tot laat bij de afsluiting van de week van het landschap zijn in een natuurgebied in Brabant, dus voor mij komt een extra uurtje zeer goed uit. Over de week van het landschap gesproken, hij is inmiddels bijna afgelopen, maar morgen kun je nog de laatste dag meepakken in bijvoorbeeld Dwingeloo, Hoogeveen of Balkbrug en nog tal van andere plaatsen. Op internet is wel te vinden welke activiteiten waar georganiseerd zijn.

Goed, terug naar dat uurtje extra slapen. Voor ons is dat een leuk, klein extraatje, maar voor sommige dieren is een uur een enorme tijdspanne. Zo gaat voor een vlieg de tijd zeven keer “langzamer”. Oftewel, de tijdsperceptie van een vlieg is heel anders dan die van een mens. Over het algemeen gaat de tijd voor kleinere dieren trager en voor grotere dieren sneller.

Ik begrijp volledig dat dit heel abstract klinkt. Logisch, want er zit een enorm ingewikkeld proces achter dat zelfs nog maar deels bekend is. Kort gezegd komt het er op neer dat onze waarneming van tijd gebaseerd is op de lichtbeelden die we waarnemen, een beetje als bij een filmpje. Meer beelden per seconde geeft een vloeiender beeld, toch? Ergens houdt de verbetering daarvan op, want wij kunnen maar zoveel beelden per seconde zien.

Voor een vlieg zou je nog heel veel verder kunnen gaan met beeldkwaliteit verbeteren. Die ziet namelijk zeven keer zoveel beelden per seconde. Je kunt je misschien voorstellen dat als alles dat je ziet gebeuren in veel kleinere stukjes is opgeknipt, die voor jou even veel betekenis hebben als de grotere stukken nu, de tijd langzamer lijkt te gaan. De wereld in slow-motion, eigenlijk. Natuurlijk beseft die vlieg zich dat niet, hoe zou hij dat überhaupt kunnen vergelijken? Zelfs tussen mensen zitten (kleine) verschillen in tijdsperceptie. Voor sommige mensen beweegt de wereld iets trager dan voor anderen, al zijn die verschillen zo klein dat je er weinig tot niets van merkt in het dagelijks leven.

Daarnaast, zoals ik in het begin al noemde, is de waarneming van tijd een ingewikkeld proces dat door veel factoren beïnvloed wordt. Hoewel de precieze werking nog niet bekend is, zijn er bijvoorbeeld wel duidelijke aanwijzingen dat de tijd inderdaad langzamer lijkt te gaan op saaie momenten en sneller wanneer je plezier hebt. Dat is niet alleen een kwestie van wensen dat de goede tijden langer zouden duren, maar een echt proces in de hersenen. Je kunt er weinig aan veranderen, maar in elk geval weet je nu hoe het zit. En een kleine tip voor als je op de trein wacht, hoe meer je je hersens bezighoudt en hoe minder je focust op de tijd, hoe sneller je zult kunnen instappen.