Insecten worden een belangrijke voedingsbron

Beilen - Het Wadudu insecten centrum in Beilen is zaterdag onder grote belangstelling geopend door gedeputeerde Henk Jumelet, wethouder Gerard Lohuis en Janmar Katoele, eigenaar van Wadudu. Het bedrijf deed ook mee aan de open bedrijvendag.

Het insecten centrum combineert kweek, onderzoek en advies met als doel een duurzame insectenkweek in Noordwest Europa. Het bedrijf is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van een economische toepassing van insecten als het gaat om voeding.

Wormen

In het insectencentrum aan de Noordveen worden twee soorten insecten gekweekt: meelwormen en Black Soldier Flies. In samenwerking met Van Hall Larenstein Hogeschool en Aeres Hogeschool is Wadudu een project gestart met het kweken van Black Soldier Flies op reststromen in pluimveestallen. De larven worden ingezet als voer en afleidingsmateriaal voor kippen.

Subsidie

Wadudu, dat flink aan de weg timmert, heeft in het kader van innovatie en het produceren van duurzaam voedsel voor de pluimveehouderij een subsidie ontvangen van de provincie Drenthe. Reden voor gedeputeerde Jumelet om een kijkje te nemen en de opening te doen.

Tijdens de opening konden de aanwezigen ook hapjes gemaankt van wormen proeven en dat gebeurde af en toe ook wel. Zelfs Jumelet waagde zich er aan. 

Het bedrijf deed ook mee aan de open bedrijvendag.