Pink Floyd speelde slechts tweemaal in het noorden

Regio - Apeldoorn, Heesch, Bussum, Maastricht, Nijmegen, Vlissingen. Pink Floyd maakte vooral in de jaren 1967 tot 1969 veel kilometers in Nederland, maar het noorden komt er karig vanaf. Ook daarna.

In haar ruim 50-jarig bestaan geeft de groep slechts twee concerten in het noorden van ons land.

Pogingen om de groep in februari 1968 de groep naar de Martinistad te halen mislukken, maar op 20 september 1969 geeft Pink Floyd twee optredens in concertzaal De Jong aan de Hereweg in Groningen. Dat kan dankzij de plaatseljke Provadya?, een circuit dat in die jaren alternatieve culturele evenementen opzette en verwantschap met Provo had.

'Bizar geklede jonge mensen'

Tijdens de twee concerten - één om 21.00 uur en één om middernacht - speelt de groep voor in totaal duizend bezoekers een set van een uur, bestaande uit ‘Astronomy domine’, ‘Green is the colour’, ‘Careful with that axe, Eugene’, ‘Interstellar overdrive’, ‘Set the controls for the heart of the sun’ en ‘A saucerful of secrets’. De optredens in Groningen maken deel uit van een korte Nederlandse tournee, waarbij Pink Floyd ook Amsterdam (Concertgebouw), Rotterdam, Nijmegen, Leiden en Maastricht aandoet. Psychedelische groep The Dream uit Tiel verzorgt die toer het voorprogramma, terwijl in Groningen aanvankelijk de lokale helden van The Ro-d-ys uit Oude Pekela ‘het bal’ openen. Dat gaat helaas niet door.

Twee dagen na de concerten verschijnt in het Nieuwsblad van het Noorden een recensie van de hand van H. Zetteler: ‘Langzaam ebt het geluid weg in een grootse donkere stilte. Het publiek - vaak bizar geklede jonge mensen en iets ouderen - klapt opgelucht, staat in het duister op van hun stoeltjes en verlaat opmerkelijk rustig de zaal.’

Bert Jippes

Tot op heden zijn er geen foto’s of geluidsopnames opgedoken. De Asser fotograaf Bert Jippes is aanwezig, maar zijn foto’s blijken anno 2017 onvindbaar. Waardevolle herinneringen heeft hij wel. ‘Wat ik mij kan herinneren is dat de band voor het eerst gebruik maakte van een quadrafonische installatie. Ik had ze nog nooit eerder gehoord en was diep onder de indruk. Het geluid ging helemaal rondom, was zo perfect en klonk af en toe zo zacht dat je een speld kon horen vallen. Alle popgroepen in die tijd speelden alleen maar hard en dat was zo tegengesteld aan hoe Pink Floyd toen klonk. Syd Barrett was toen anderhalf jaar uit de groep, maar ‘Interstellar overdrive’ ook zonder hem onvergetelijk.’ Het is de eerste en tevens laatste keer dat Pink Floyd zich in het noorden laat zien en horen.