Bryan Ferry sluit tweedaags Retropop 2018 af

Emmen - Zanger Bryan Ferry is zaterdag 9 juni 2018 de hoofdact van de 17e editie van Retropop. Dat heeft de organisatie donderdagmiddag bekendgemaakt. Retropop wordt volgend jaar een tweedaags festival.

Het festival aan de Grote Rietplas in Emmen omvat in 2018 vier podia en begint vrijdag 8 juni. De Mainstage en Futurestage zijn gebleven, terwijl de Nederpopstage plaats maakt voor de No Limit Stage.

De Tributestage is in feite de comeback van de Surprisestage, waar tot en met 2013 veelal tributebands optraden. Voor 2018 is het thema op de Tributestage 'dode artiesten'; muziek die niet meer door de echte artiesten vertolkt kan worden.

Retropop wil in 2018 doorgroeien tot 30.000 bezoekers. Het festivalterrein biedt op vrijdag 8 juni ruimte aan 10.000 bezoekers, terwijl een dag later maximaal 20.000 muziekliefhebbers de poorten kunnen passeren. Zowel dagkaarten als passe-partouts gaan in de verkoop.

Anders dan andere jaren is de kaartverkoop al begonnen, via de website van Retropop en Ticketmaster. Burgemeester Eric van Oosterhout gaf daarvoor donderdagavond tijdens de presentatie van Retropop 2018 het startschot.

Festivalterrein krijgt nieuwe indeling

Mede-organisator Johan Lubbers spreekt van ‘Retropop 2.0’. ‘We durven het aan, mede dankzij ons trouwe publiek. Al tijden wordt aan ons gevraagd wanneer we uitbreiden naar twee dagen.'

Met de uitbreiding wordt ook de gelegenheid aangepakt om het terrein nieuw elan te geven. 'We gooien het festivalterrein qua indeling helemaal om. De Mainstage wordt verplaatst naar de plek waar in de afgelopen het vip-dorp lag, met de Grote Rietplas in de rug. De teruggekeerde Tributestage komt als tent terug op de plek waar de afgelopen jaren de Nederpopstage lag. De nieuwe No Limit Stage ligt ook aan de waterkant', zegt Lubbers.

Tevens wordt de Huiskamer, de 'chill out zone' Retropop, uitgebreid en wordt het aantal muntenverkooppunten uitgebreid van één naar drie stuks.

Racoon en Chef’ Special

Op vrijdag staan Ronnie Flex & Deuxperience Band, Racoon en Daredevils op het programma.

Een dag later staan behalve Bryan Ferry ook zangeres Anastacia en Chef’ Special op de Mainstage. De Futurestage omvat die dag optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig, Canshaker Pi, Jeangu Macrooy en Eut.

Voor de No Limit Stage zijn The Godfathers en Chi Coltrane bevestigd. Forever Amy (Amy Winehouse), Bouke (Elvis), Roots Riders (Bob Marley) spelen op de Tributestage.

Bryan Ferry

Bryan Ferry (72) is bekend als zanger en songschrijver van de Engelse band Roxy Music, die in de jaren zeventig en tachtig grote hits scoorde met onder meer 'Love is the drug', 'Angel eyes', 'Dance away', de John Lennon-cover 'Jealous Guy' en 'Avalon'. Als soloartiest scoorde Ferry in Nederland een grote hit met zijn versies van 'Let's stick together' en 'The price of love'. Ferry's meest recente soloalbum, 'Avonmore', dateert van 2014. Roxy Music kwam in 2001 weer bij elkaar en trad onder andere op tijdens Live8 in 2005, maar negen jaar later viel het doek van de band definitief.

Nieuwe camping; samenwerking met FestiTent

Niet alleen het festivalterrein, ook de camping ondergaat een metamorfose. Lubbers: 'Tijdens de afgelopen editie bleek de camping met 1300 tot 1500 gasten uit het jasje te groeien. Daarom kiezen we volgend jaar voor een nieuwe locatie van acht hectare, tussen het festivalterrein en de wijk Rietlanden, waar ruimte is voor 3000 mensen. We werken in 2018 voor het eerst samen met FestiTent. Die maakt het bezoekers mogelijk om een twee- en vierpersoonstent te huren. Enorm makkelijk.'