Alescon gaat op in twee nieuwe organisaties

Assen - Het sociale werkvoorzieningschap Alescon gaat op termijn op in twee nieuwe organisaties. De gemeentes Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo hebben daar samen een voorlopig besluit over genomen.

Dit besluit past volgens de gemeenten bij de invulling aan de Participatiewet. 'Uitgangspunt is om alle functies van de Participatiewet zoveel mogelijk dichtbij de gemeentelijke organisatie – en daarmee dichtbij de mensen om wie het gaat – te organiseren.' Voor de gemeenten houdt dit in dat zowel het verstrekken van uitkeringen als het organiseren van reintegratietrajecten en het aanbieden van werk, lokaal en 'in goede samenhang' moet worden uitgevoerd. 

Twee nieuwe organisaties

De gemeenten laten daarom twee nieuwe organisaties vormen. 'Deze staan dichter bij de gemeenten en waar de kennis, kunde en ervaring van Alescon behouden blijft.' In de noordelijke Drentse gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo worden de werkzaamheden van Alescon samengevoegd met het Werkplein Drentsche Aa.

De zuidelijke gemeenten De Wolden, Hoogeveen en Midden-Drenthe gaan een nieuwe organisatie oprichten om de werkzaamheden van Alescon over te nemen. De huidige werknemers van Alescon krijgen een plek in die nieuwe organisatie.

Uitwerking

De komende maanden werken de gemeenten en Alescon de plannen verder uit. Een definitief besluit over de nieuwe organisaties wordt halverwege 2018 genomen.