Van de notaris
Door Ellen van Pelt

Samenlevers zonder contract en de strijd om de inboedel

Als samenwoners uit elkaar gaan, zullen zij hun spulletjes moeten verdelen. Als er geen samenlevingscontract is, dan zal het stel moeten overleggen wie welke spullen meeneemt.

Het Hof in Den Haag oordeelde verleden jaar over een situatie van een man en een vrouw, die al bijna twintig jaar hadden samengewoond, zonder ooit een contract op te stellen. De man claimde allerlei goederen uit het huis, maar de vrouw weigert dat. Volgens het Hof staan de spullen in het huis bij de vrouw en is er dus volgens de wet het vermoeden dat ze van haar zijn. Maar omdat de man met nota’s en bankafschriften kan aantonen dat hij de spullen heeft betaald gaat de rechter er van uit dat de man ook eigenaar is.

Had dit stel gezorgd voor een samenlevingscontract waarin zij bijvoorbeeld hadden afgesproken dat alle inboedelstukken gezamenlijk waren of juist een lijst hadden gemaakt met privégoederen, dan hadden zij elkaar veel ellende kunnen besparen.

U kunt in een samenlevingscontract afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding, woonlasten en over de bankrekeningen. En u regelt in een samenlevingscontract de kosten voor het verzorgen van en opvoeden van de kinderen. Vervolgens kun je met elkaar afspreken over de verdeling van de bezittingen als u uit elkaar gaat.

Een verblijvingsbeding er in opnemen is ook mogelijk, zodat als uw partner overlijdt, u de gemeenschappelijke bezittingen mag houden (dit kan alleen als er geen kinderen zijn). En weet dat een samenlevingscontract nodig is als u een partnerpensioen wilt ontvangen.