Anouk Koole: Een leven met Lyme

Zwiggelte - Anouk Koole uit Zwiggelte heeft al vanaf haar vijfde de ziekte van Lyme. Ze is nu achttien en heeft heel wat ziekenhuizen van binnen gezien. Ze staat onder behandeling van een art in België, maar die behandeling wordt niet vergoed. Daarom worden er verschillende acties gehouden.

In Nederland werd de ziekte van Lyme bij haar niet herkend en later ook niet erkend. Daarom gaat ze voor een behandeling naar België, maar deze kostbare behandeling wordt niet vergoed. Zaterdag 10 maart (13.00-16.30 uur) wordt er voor haar een overdekte rommelmarkt gehouden aan de JP van Rossumweg in Zwiggelte. De markt wordt aangegeven aan de weg. De opbrengst gaat naar het Lopen voor Lyme-team van Anouk: “Kick mr. Tick”.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Het is een slopende ziekte en Anouk en haar moeder Geja hopen dat er meer bekendheid voor komt.

Chronische vorm

‘Er was iets met Anouk aan de hand, maar wat wisten we lange tijd niet’, vertelt Geja. ‘Het bleek een chronische vorm van Lyme te zijn.’ Anouk was vijf toen ze onder haar mooie lange haren gebeten werd door een teek. De teek werd door de huisarts verwijderd, maar baarde verder weinig opzien. Wel kreeg Anouk hierna last van vermoeidheid en hoofdpijn.

Goed mis

Op haar negende kreeg Anouk weer een tekenbeet en een paar maanden later was het goed mis. ‘Ik had nog een half uur les en kreeg een migraineaanval. Toen ik vrij was bleek dat ik brabbelde, terwijl ik het idee had dat ik normaal praatte. Eenmaal bij de huisarts aangekomen kon ik ook niets meer horen. Voordat ik in de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht, ben ik volledig weggevallen. Ik ben een nacht gebleven en toen leek alles weer goed.’ Haar leven ging weer door, tot ze in 2011 steeds verder achteruit ging.

Er volgden vele onderzoeken. De ziekte van Lyme was inmiddels in beeld, maar ze werd hierop niet positief getest. ‘In Nederland maken ze regulier in eerste instantie enkel gebruik van één soort test. Als deze negatief uitwijst wordt er, ondanks dat deze test onnauwkeurig is gebleken, niet verder getest. In Oss werd ze uitgebreider getest en toen kwam er wel Lyme uit.’ Het gezin Koole ging op zoek naar een goede behandelmethode. ‘We liepen hier in het medische wereldje vast, terwijl ik ons kind zieker zag worden. Je gaat dan zelf op zoek.’

Belgische arts

Anouk is nu twee jaar onder behandeling bij een arts in België. Ondanks dat ze nog vaak momenten heeft waarop haar gezondheid terugvalt, gaat het al een stuk beter dan eerst. Deze stijgende lijn lijkt zich door de behandeling voort te zetten. Door haar klachten heeft ze veel lessen op het Esdal College in Emmen gemist, ‘School heeft echter altijd begrip getoond.’ vertelt Anouk. Ze hoopt mede door haar behandeling school snel weer op te kunnen pakken.

Als u Anouk ook wilt helpen, bezoek dan de rommelmarkt of ga naar kickmrtick.nl/lopenvoorlyme.