Zonnig lenteweer met zomerse maxima op komst

Regio - Morgen start een zonovergoten periode. Daarbij warmt het flink op. Woensdag, donderdag en vrijdag worden in delen van het land zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer. Donderdag lijkt de warmste dag te worden met op grote schaal zomerse maxima en in het zuiden zelfs 28 graden. De zonkracht is vanaf morgen voor het eerst dit jaar matig in Nederland; UV-index 5-6.

Een hogedrukgebied bouwt morgen op boven onze omgeving en daardoor krijgen we een volop zonnige dag. Woensdag verplaatst de kern van het hogedrukgebied richting het oosten van Duitsland en komt bij ons een warme zuidoostelijke stroming op gang. Het blijft daarbij volop zonnig.

Woensdag wordt het 20 graden op de Wadden, 24 in de Randstad en 25-27 in het zuiden, midden en oosten van het land. Donderdag wordt het nog warmer met 21 graden op Vlieland, 25 in Amsterdam en 28 graden in BredaTilburgVenlo en Arnhem. Ook op vrijdag kan het in de zuidoostelijke helft zomers warm worden met maxima van 25-27 graden. Ter vergelijk: normaal ligt de middagtemperatuur half april tussen 10 en 14 graden.
 
De afwijking is daarmee +11 tot +14 graden. Als we deze afwijking eind juli zouden hebben, mogen temperaturen worden verwacht van 32 tot 39 graden!

Zonkracht 5 verwacht

Morgen schijnt de zon tijdens de eerste uren van de middag voor het eerst dit jaar met zonkracht 5-6. Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in circa 20 minuten kan verbranden. Ook op woensdag, donderdag en vrijdag zal tussen 12:00 en 15:00 uur de UV-index 5-6 zijn. De hoogste waarden vinden we in het zuiden.

Weekend iets minder warm | volgende week mogelijk wisselvallig en fris

In het weekend kan af en toe wat bewolking overdrijven, maar het blijft waarschijnlijk droog en de zon is nog steeds veel te zien. Omdat de wind vanaf zee waait is het in de kustprovincies een stuk minder warm met 15-18 graden. Op de Wadden is het maximaal 10-14 graden. In het midden van het land is het 18-21 graden en in het zuiden lokaal 22. 
 
Volgende week krijgen we mogelijk een overgang naar wisselvallig en fris lenteweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De kans dat het warme weer aanhoudt met temperaturen boven 20 graden is circa 15%.