Opnames in voormalig kamp Westerbork

Hooghalen - Zaterdag 14 juli worden in voormalig kamp Westerbork opnames gemaakt voor videobeelden in het eerste deel van de theatertrilogie Aan de andere kant, Een tijdelijk verblijf. De opnames verbeelden een passage uit de roman ‘Snijden en Stikken’ van Yvon Muskita.

Het gaat om een scène in een badhuis van een Moluks woonoord in Nederland, waarbij de vrouwen de kinderen aan het wassen zijn. De theatervoorstelling is te zien in september en oktober 2018 in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis. Tot en met 2020 worden drie voorstellingen gemaakt over het onderwerp. Dit jaar, 2018, speelt de eerste voorstelling, Een tijdelijk verblijf, in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatkerk in Bovensmilde. De hoofdrollen in de voorstellingen worden vertolkt door Roger Goudsmit, Nynke Heeg en Nel Lekatompessy (op film). De regie is in handen van Hiepie Hoogeveen en Mietji Hully.

Een tijdelijk verblijf

Deze eerste voorstelling gaat over het verblijf van Molukse KNIL soldaten in Nederland vanaf 1951. Omdat na de onafhankelijkheid van Indonesië het thuisland niet meer veilig was voor Molukkers in dienst van het Nederlandse leger, werden zij massaal naar Nederland verscheept voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn in ‘woonoorden’ (vaak voormalig concentratiekampen).

Opnames in het badhuis

In de voorstelling wordt gewerkt met filmbeelden, waaronder een scène in een badhuis in één van die woonoorden. De scène is gebaseerd op een passage in de roman ‘Snijden en Stikken’ van Yvon Muskita ‘… vrouwen met gitzwarte naar kokos geurende haarwrong lachten en roddelden tussen dampende teilen vol was en ingezeept kroost. In het badhuis leek zich niemand meer te bekommeren over de terugkeer’ en speelt zich af in de jaren ‘50. De opnames worden gemaakt in voormalig kamp Westerbork, dat in de jaren ’50 ook wel bekend stond als ‘woonoord Schattenberg’, één van de grootste Molukse woonoorden in Nederland. De opnames worden gemaakt op zaterdag 14 juli.