Opening biermuseum: ‘Wauw, wat een verzameling’

Orvelte - Onder grote belangstelling is zaterdag Museumbrasserie voor Bier en Boek in Orvelte geopend. De zaak is van Dick en Henriëtte Meppelink, die oorspronkelijk uit Hoogeveen komen. Gasten keken hun ogen uit.

Orvelte Onder grote belangstelling is zaterdag Museumbrasserie voor Bier en Boek in Orvelte geopend. De zaak is van Dick en Henriëtte Meppelink, die oorspronkelijk uit Hoogeveen komen. Gasten keken hun ogen uit.

De officiële openingshandeling werd verricht door Hennie Meppelink (de moeder van Dick), de broers Hilbert en Flores Van Dalen (die Dick en Henriëtte veel hebben geadviseerd) en door Harry en Henny Pruis, gasten van de B&B op 1, die jaarlijkse meerdere keren terugkomen. De bed en breakfast wordt gerund door Henriëtte. De middag werd geleid door Jans Dobben, in de volksmond beter bekend als Lammert oet Örvelt.

Tentoonstelling

Speciaalbieren en alles wat er bij hoorde aan reclameborden en andere attributen waren altijd al Dicks passie. Na jaren hard werkken heeft hij zijn kolossale verzameling op indrukwekkende manier tentoongesteld in de museumbrasserie.

De reacties van de gasten die nog nooit een kijkje binnen hebben genomen zijn dan ook niet mis. Ze weten niet waar ze het eerst en het laatst moeten kijken en vergapen zich aan de bierborden en lichtbakken. ‘Wauw! Wat een verzameling‘, klinkt er uit veel monden.

Dick en Henriëtte zijn tevreden over de openingsdag. ‘We hebben ontzettende leuke reacties gehad. Iedereen vond het geweldig. We hebben er een heel goed gevoel erover. Er waren ongeveer 120 mensen. Bijna heel Orvelte was er en dat vonden we erg bijzonder. Ook zijn we overladen me cadeaus. Geweldig gewoon!’

Hoe de verzamelwoede van Dick ontstond weet hij niet. ‘Ik heb er geen duidelijke verklaring voor. Het begon met een asbakje en inmiddels heb ik na veertig jaar zestig tapruiters, meer dan honderd lichtreclames, barbellen en borden.’

Bier, koffie, thee en wat lekkers

Er zijn dus heel veel verschillende speciaalbiertjes te verkrijgen, maar ook koffie, thee of fris met wat lekkers erbij.

Het museum is te vinden aan de Brugstraat 1 in Orvelte en is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en tijdens schoolvakanties. Dick geeft tekst en uitleg in de basserie.