Weekmenu
Door Henk Berghuis

Drie zaken

Zaak 1: Als eerste wil ik de organisatie van de Fiets4daagse complimenteren. Het is ze weer gelukt om de deelnemende fietsers keurig buiten het winkelcentrum van Beilen te houden.

We kunnen hier spreken van een schampschot. Ze zijn het bordje Beilen gepasseerd om vervolgens zo snel mogelijk dit wonderschone dorp langs de rand te verlaten. Waarschijnlijk om de deelnemers te beschermen tegen onverantwoord consumeren en winkelen. Een goede zaak.

Zaak 2: Bourgondisch Beilen is weer aanstaande. Op vrijdag 24 augustus is het weer zo ver. Het thema is deze keer Ierland. Wij, van de Cerck, doen ook mee. Hiervoor hebben wij twee gerechten ingediend. Het gaat hier om Ierse spareribs van het originele witte Ierse varken gegaard in Guinness en een typisch Iers nagerecht in de vorm van een kleine pancake met fruit en whipped cream.

Dat Bourgondisch Beilen is een niet te onderschatten evenement. Wel hierom ben ik naar Ierland getogen om daar de varkens uit te zoeken voor de spareribs. Aldaar op de pig farm van Finian Callahan in het boerendorp Ballymacarbry aan de R671 raakte ik zo ontroerd door die witte varkens, vooral die kleine biggetjes, dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om daar het mes in te laten zetten. Het enige Ierse aan onze spareribs is nu dat ze gegaard zullen worden in Guinness. U weet wel, dat lekkere donkere en beetje bittere en toch frisse bier. Wel gaan wij uiteraard voor biologische spareribs. Toch ook een goede zaak?

Zaak 3: Eerst hebben we nog het jaarlijkse optreden van de Amsterdamse Plattelandszanger Bas de Haan uit Amsterdam. Hij doet volgende week vrijdag voor de tiende keer Beilen aan. Iedere zomer doet hij een troubadourtour door het land waarbij hij de gasten een muzieknummer laat uitzoeken uit zijn muzikale menukaart. Vorig jaar hebben we dit optreden achter de zaak op het Cerckplein gehouden. Dit beviel eigenlijk wel heel goed. Toch doen we het dit jaar weer voor op het terras zodat het de nodige gezelligheid oplevert voor het winkelend publiek. Ja, wij denken niet alleen aan ons zelf. Als dat geen goede zaak is…..