Weekmenu
Door Henk Berghuis

Plagiaat

Waar moet ik het nu weer over hebben? Ja, Bas de Haan komt alsnog naar Beilen maar daar kun je gaan briefje mee vullen. Vorige week vrijdag moest Bas wegens verdrietige omstandigheden zijn optreden in de Cerck afzeggen.

Deze week belde hij met de mededeling dat hij de draad weer op gaat pakken en alsnog heel graag naar Beilen wil komen met zijn muziekmenukaart. Dat wordt dus nu volgende week vrijdag de zeventiende augustus. Vanaf 16.00 uur zal hij gaan optreden op het terras voor de Cerck. Wel moet ik vervanger Dion van der Geest bedanken voor zijn invalbeurt vorige week vrijdag. Hij liet zich van zijn beste kant zien, wat zeer gewaardeerd werd door de gasten en de uitbater van de Cerck.

Ik merk nu dat de watertekorten weer worden aangevuld met hemelwater. Dat mocht ook wel eens een keer, al moet dit niet te lang duren. Regen verveelt veel sneller dan mooi weer. Zeg maar rustig dat ik er nu alweer zat van ben. Steeds maar weer op die buienradar kijken in verband met het terras. Daar wordt een mens niet vrolijk van. Veel ouderen onder ons hebben het steeds over de zomer van 1976. De droogste ooit. Columnist Bert Wagendorp van de Volkskrant had hier op donderdag 5 juli een leuke column over. Ik zal een stukje plagiëren.

Ach, de zomer van 1976! Voor wie er niet bij was: de zomer van 1976 was de droogste aller tijden. Maandenlang was het droog, er groeiden die zomer mensen op die nog nooit een regendruppel hadden gezien. Ze sloopten de goten van de daken, het IJsselmeer viel droog. Het weerbericht werd afgeschaft, want iedereen wist het al: droog. En het mooie was, dat je er onbekommerd van kon genieten, want de opwarming van de aarde bestond toen nog niet. Het was gewoon eindeloos lang mooi weer, klaar. Alleen de boeren mopperden, maar dat doen ze altijd.

Hij eindigt de column met:

Het is hier tien dagen droog en het lijkt alsof er een plaag van Bijbelse proporties dreigt. Terwijl het alleen maar eindelijk eens een keertje niet regent. Ik ben weleens in het buitenland geweest en daar was het zomaar vier weken achter elkaar droog. Niemand had het erover.

Zo, met een beetje plagiaat komt het briefje toch nog aardig vol.