Weekmenu
Door Henk Berghuis

Serieus

Zit ik deze zomer wat te lezen in het NRC, of de NRC, waar een zomeravondgesprek in stond van Ralph Hamers met Anniek Pheifer. De meesten onder u denken nu waarschijnlijk, “Wie?” Hamers is de ING topman die het wel gepast vond om een salarisverhoging van vijftig procent te accepteren.

Hij had het nog niet zo breed en hij had er tenslotte voor geleerd. Anniek Pheifer kent u misschien wel van Jiskefet. Zij was de kleine zuster in het verzorgingstehuis Sint Hubertesberg. Dat acteerde ze trouwens wel heel goed. Hier gaat het verder niet over. Ik zal even een stukje citeren uit het gesprek.

“Na een studie econometrie vertrok Hamers op zijn eenentwintigste naar Canada om te werken. „Als assistent-accountant.” Pheifer: „Oh, ik dacht in de horeca, maar je kunt op die leeftijd natuurlijk ook gewoon een serieuze baan hebben.”

Alsof een baan in de Horeca niet serieus is. Ik denk dat er weinig banen zo serieus zijn als een horecabaan. Tenminste als je het goed wilt doen. Dat is keihard werken, dat is een kwestie van mensenkennis, bedienen, afruimen, afwassen, indekken, schoonmaken, poetsen, pouleren, debrasseren, soms lange dagen, beleefd zijn en geen pauze kunnen nemen omdat er gasten zijn.

Deze gasten komen vaak om een korte maar wel leuke tijd te hebben in je bedrijf en daarbij ook nog wat lekkers willen nuttigen. Het is af en toe acteren op het hoogste niveau. Als je dan kijkt wat het oplevert dan denk je al gauw, was ik maar een topman bij ING of actrice die alleen maar acteert wat haar voorgeschreven wordt. Daar komt vaak geen improvisatie bij kijken. (Hier zal ik de plank wel een beetje mis slaan.)

Daar komt bij dat ze ook nog eens lekker veel op reis zijn en alles declareren kunnen. Je komt niet ver in de horeca als je denkt dat het alleen maar een baantje voor de gezelligheid is. De gasten moeten het gezellig hebben en de rest is meegenomen. Een horecabaan wordt ernstig onderschat. Zeker door Anniek Pheifer. Een baan in de horeca moet je heel serieus nemen anders red je het niet.

Serieus moeten we ook de live muziek nemen die vanavond gespeeld wordt door de band SKUUR. Voorheen Last Time. U kent ze vast nog wel van eerdere optredens in de Cerck. Vanavond spelen ze op het Cerckplein in het kader van de Beiler Ummekeer. Aanvang 21.30 uur.