Beilen niet opgewassen tegen HZVV

Hoogeveen - Beilen is zo goed als uitgebekerd na de 0-6 nederlaag tegen HZVV. We moeten een tijd terug om een nederlaag van de Beilenaren te kunnen noteren met meer dan vier doelpunten verschil.

Jan Dijks

Op 31 januari 2017 werd een oefenwedstrijd ook in Hoogeveen met 8-0 verloren van de buurman van HZVV op het Bentinckspark. En daarvoor was op 28 juni 2014 FC Groningen begrijpelijkerwijs veel te sterk voor de geelzwarten en won op Noord-West met 8-0.

HZVV heeft de afgelopen tien jaar het beeld opgeroepen dat het te klein is voor het tafellaken van de hoofdklasse en te groot voor het eerste klasse-servet. In dat tijdsbestek wist HZVV vier keer te promoveren, maar even zovele keren na één seizoen alweer te degraderen. De Hoogeveners zullen komend seizoen absoluut weer meespelen om het kampioenschap in de eerste klasse E Zaterdag. Dat in ogenschouw genomen is de nederlaag van Beilen geen schande. Het had wel een onsje minder gemogen.

Weinig weerstand

Beilen bood wel erg weinig weerstand aan HZVV en kwam er met 6-0 nog genadig af. Dubbele cijfers waren niet onmogelijk geweest. Het elftal van Erik de Jong maakte een slappe indruk. Onder meer rechtsback Jacco Lamberts moet zich gevoeld hebben alsof hij bij Mondzorg Drenthe in de stoel lag een behandeling ondergaand voor vier drievlaksvullingen en een wortelkanaalbehandeling zonder verdoving. Het moet gezegd, hij werd ook niet bijster geholpen door Mark Hollemans die voor hem stond geposteerd. Hollemans werd in de duels alle kanten opgegooid en kwam niet aan voetballen toe. Het was sowieso een feest voor HZVV om over de flanken aan te vallen. Binnen 10 minuten was de eerste grote kans al door HZVV verprutst. Opmerkelijk is dat Beilen direct daarna op voorsprong had moeten komen. Tim Beugels wist van dichtbij een vrije trap niet over de lijn te werken en Koen Hollemans verscheen alleen voor de Hoogeveense doelman Hidde Streutker, maar kon hem niet passeren.

Concentratieverlies

HZVV combineerde vlot en Beilen moest achter de bal aan. Concentratieverlies is dan dodelijk. Heel simpel liep de thuisploeg uit naar 2-0 via Sander Dzemidzic en Lorenzo Valente. Bertus Wolters testte voor de pauze nog een keer de vuisten van Hidde Streutker. Daar bleef het bij de eerste helft waarbij het vermelden waard is dat doelman Remco Vos uitverdedigde door de bal door te benen te spelen van een instormende aanvaller. Dat is altijd leuk voor het publiek, het zal wel een gruwel zijn voor een trainer.

Tweede helft

De tweede helft hetzelfde spelbeeld. Beilen figureerde in het kansenfestival van HZVV. De ploeg bestond uit 11 op elkaar gestapelde stenen waarbij het cement om het bouwwerk in verband te houden ontbrak. Tegen een elftal met betere spelers is dat noodzaak om een verdienstelijk resultaat te behalen. Via twee strafschoppen van Luke Millar en Arjan Akkerman verruimde HZVV de voorsprong naar 4-0. Ze waren beide terecht toegekend door scheidsrechter Douwe Pals al was het een beetje onnozel van de Beiler verdedigers om de aanvallers van HZVV uit te nodigen om over het uitgestrekte been te buitelen. De twee centrumverdedigers Tim Beugels en Ronald Smit waren niettemin de enige Beilenaren die de strijd vol aangingen en overeind bleven. Met name jongeling Ronald Smit won veel luchtduels en is met zijn postuur een waardige vervanger van de gestopte Stefan Freriks.

Ondertussen deed HZVV alsof er niets aan de hand was en freewheelde vrolijk naar 6-0. Sander Dzemidzic en invaller Fabian Stevens (die vorig jaar nog derde divisie speelde evenals een andere nieuweling Romano Djababoe) waren de doelpuntenmakers.

Laatste poulewedstrijd

Voor Beilen rest nog de laatste poulewedstrijd in de bekercompetitie aanstaande zaterdag om 17.00 uur thuis tegen De Weide. Die kan het beste beschouwd worden als de laatste oefenwedstrijd voor de start van de competitie tegen SV Dalfsen. We hopen dat de geelzwarten beter voor de dag komen dan afgelopen zaterdagmiddag en iets van het doffe presteren tegen HZVV wegpoetsen en weer enige glans geven aan wat de mannen van Erik de Jong daadwerkelijk kunnen presteren.