Weekmenu
Door Henk Berghuis

Een dag te laat

Zo, we zijn er weer. Het duurde een dag langer dan gepland. Ik moest dan ook 426 horecagelegenheden bezoeken en dat lukte net niet. Het kwam dan ook merakel uit dat het vliegtuig dat ons op zou halen niet kon landen op het vliegveld van Preveza. Daar stond een vliegtuig met bandenpech op de landingsbaan, tevens startbaan, zodat er geen sprake kon zijn van vliegverkeer.

Het duurde kennelijk nogal lang voordat de wegenwacht gearriveerd was want we konden pas twaalf uur later vertrekken. Dat kwam waarschijnlijk door de vlottende brug die het eiland met het vasteland verbond. Die brug ging om de haverklap open en dan denk je dat zo’n vlottende brug een beetje vlot open gaat maar dat ging op z’n boerenfluitjes. Zo’n brug wordt ook wel een ‘bootbrug’ genoemd. Die draait een halve slag en dan kunnen de schepen aan beide kanten langs varen. En daar zijn er heel veel van.

Van die schepen bedoel ik. Dan kan zelfs de wegenwacht wachten tot hij een ons weegt. Zo had ik die laatste dag nog een paar uurtjes over om de laatste veertien horecagelegenheden te bezoeken. De meest gehoorde klacht van de horeca-ondernemers aldaar was dat ze zo hard konden werken als ze wilden maar dat er maar bitter weinig aan hun strijkstok bleef hangen. De regering pakte ze bijna alles af.

Steeds meer belasting betalen en steeds meer regels waar ze zich aan moeten houden. Dit laatste namen de meesten met een korreltje zout maar die belasting was toch echt een hele belasting. De moed zonk hen wel eens in de schoenen. Een schrale troost was toch wel dat ik hen vertelde dat het in Nederland niet anders is. In Nederland is de horeca ook altijd de klos.

Ook bijzonder: Het is daar meestal mooi weer en de gasten zitten dus bijna altijd buiten op het terras. Wat mij opviel was dat de terrastafels voor het raam van het etablissement altijd het eerst bezet waren. Bij navraag bleek dat de gasten dan mooi naar binnen konden kijken. Dus….

Vanavond is het dan eindelijk weer zover. Ralph de Jongh treedt vanaf 21.30 uur op in de Cerck. Toch altijd weer een jaarlijks hoogtepunt.