Dorpen laten zien wat ze doen

Midden-Drenthe - Een delegatie van het college en de gemeenteraad van Midden-Drenthe heeft zaterdag onder de noemer Krachttoer een werkbezoek gebracht aan een aantal dorpen in de gemeente.

Het programma was, namens het Dorpenoverleg, georganiseerd door een speciale voorbereidingscommissie. Het doel van de Krachttoer was de inwoners van met name de buitendorpen de kans te geven te tonen hoe er samengewerkt wordt aan mooie dorpen en buurtschappen in het kader van de leefbaarheid.

Duurzaam Drijber

Allereerst werd in Dorpshuis ’t Kaampie een presentatie gegeven over de pas opgerichte Coöperatie Duurzaam Drijber over hun ontstaan en plannen met zonnepanelen, biodiversiteit en het voedselbos. Tevens was er een presentatie van de Energie Coöperatie Hooghalen die zich richt op het bevorderen van een duurzame energie voorziening. In Witteveen in Dorpshuis de Tille werd het reeds vele malen bekroonde project Naoberkracht gepresenteerd. Een vertegenwoordiging uit Hooghalen vertelde alle in en outs over een project rond het dorpskrachtcafé.

In Hijken werd de delegatie geïnformeerd over de totstandkoming van starterswoningen en de samenwerking hierbij tussen inwoners en de gemeente.

Dorpshuis Elp

De dag werd afgesloten met een bezoek aan het dorpshuis in Elp alwaar de deelnemers werden geïnformeerd over het reilen en zeilen van dorpshuis als centrum van samenkomst in een dorp. Het geheel werd aldaar afgesloten met prachtig lied over dit mooie dorp!

Hoewel de deelnemers voor het werkbezoek hun hele vrije zaterdag moesten opofferen waren de reacties unaniem positief en waren de deelnemers zeer onder de indruk van de ontplooide dorpsactiviteiten.

De Krachttoer wordt gevolgd door een werkconferentie op 31 oktober in het Dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge alwaar de dorpen, de gemeenteraad en het college vervolgafspraken gaan maken om te gaan tot een zogenaamd ‘Maatschappelijk akkoord’.