En we noemen het Stark

Midden-Drenthe - Vanaf 1 januari bestaat Alescon niet meer. Het bedrijf wordt gesplitst in noord en zuid. Het zuidelijke deel gaat dan verder onder de naam Stark. Stark is het Drentse woord voor Sterk en daarom is er voor deze naam gekozen. Vanwege een sterke, nuchtere uitstraling en iedere dag hard aan de slag gaan voor de opdrachtgevers, dat is het doel.

De gemeenten Midden-Drenthe, Hoogeveen en De Wolden vormen vanaf 2019 samen Stark. Donderdagochtend werd de nieuwe naam gepresenteerd in en bij het bedrijf in Hoogeveen middels het hijsen van de bedrijfsvlaggen met de nieuwe naam. Daarmee werd afscheid genomen van de wat vreemdsoortige werknaam Entiteit Zuid.

Een zeer wenselijke en noodzakelijke omvorming waar ook wethouder Anique Snijders blij mee is: 'Stark zal aan gaan bieden wat de markt vraagt. Het is een van de oplossingen om mensen met afstand naar de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden. Een klein deel van de mensen die in de bijstand zit (600), kan hier naar toe. Het is de bedoeling dat de rest rechtstreeks met enige begeleiding aan de slag gaat bij bedrijven.' Momenteel zijn tussen de 160 en 170 mensen uit Midden-Drenthe werkzaam bij Alescon.

Participatiewet

In het huidige Alescon laten de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo, Midden-Drenthe, Hoogeveen en De Wolden de taken vanuit de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uitvoeren. Voor de huidige medewerkers vanuit de Wsw met een dienstverband bij Alescon verandert er niets: zij houden hun baan en salaris bij Stark. Met de invoering van de Participatiewet (2015) is de instroom in de Wsw gestopt. Het aantal Wsw’ers bij Alescon neemt jaarlijks met ongeveer 5 procent af.

In de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor alle mensen met een arbeidshandicap die wel arbeidsvermogen hebben. Deze taak komt bij de verantwoordelijkheid die de gemeenten al hebben voor mensen binnen de Wet werk en bijstand.

Leer-werkbedrijf

'Stark is een social enterprise: een leer-werkbedrijf dat mobiliteit stimuleert en iedereen de kans geeft naar vermogen bij te dragen door te werken. De invulling daarvan kan per persoon verschillen. Voor de een geldt dat Stark een vaste werkplek is en voor ander kan Stark een ‘tussenstation’ zijn om zich verder te ontwikkelen en te bekwamen om uiteindelijk een plek te vinden elders op de arbeidsmarkt', aldus een woordvoerder van Alescon.