Documentaire De Treinreis in Herinneringscentrum

Hooghalen - In 1943 lukte het 89 Hongaars-Nederlandse Joden met vijf transporten vanuit Nederland naar het toen nog vrije Boedapest te ontsnappen. De documentaire De Treinreis over deze miraculeuze ontsnapping is zondag 18 november te zien in Kamp Westerbork.

Historicus Aline Pennewaard, die dit stukje geschiedenis ontdekte, geeft voorafgaand een toelichting. De Treinreis gaat over een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. De 89 Hongaarse-Joden vluchtten naar Boedapest in de hoop daar veilig te zijn. Na de inval van de nazi’s in Hongarije, in maart 1944, wisten de meesten van hen - mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg - opnieuw de dans te ontspringen. Na de oorlog keerden zij terug naar Nederland.

Ontsnappingsverhaal

Historicus Aline Pennewaard ontdekte dit bijzondere verhaal en schreef er een boek over. Willy Lindwer verfilmde het verhaal vervolgens met de laatste in leven zijnde ooggetuigen. Dit resulteerde in de documentaire over het ontsnappingsverhaal genaamd De Treinreis.

Dwars door bezet Europa

Aan de hand van ooggetuigenverhalen en archiefonderzoek laten Lindwer en Pennewaard zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest reisden. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hun in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Toegang tot de documentaire en inleiding is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.