Weekmenu
Door Henk Berghuis

Er niks van vinden

Iedereen vindt wel ergens iets van. Nu wil het geval dat in Groningen het Groninger Forum gebouwd wordt. Daar vinden heel veel mensen iets van. Er bestaat een Facebook pagina dat heet “Je bent een stadjer als ...“. Daar worden foto’s op geplaatst van vooral vroeger. Ook foto’s van deze tijd. Meestal prachtige plaatjes.

Om de stad een beetje te leren kennen werd ik dan ook maar lid van deze Facebook pagina. Dit Facebook fenomeen telt al meer dan tienduizend leden. Geregeld komen daar ook foto’s van het nieuwe Groninger Forum aan de Grote Markt voorbij. Het commentaar is niet van de lucht. Van “een scheef monster” tot “afgrijselijk grauw gedrocht”.

Er zijn ook mensen, al is dit volgens mij ruim de minderheid, die het wel een aanwinst voor de stad vinden. Welke functie het Forum gaat krijgen was eerst helemaal niet bekend. Gaandeweg tijdens de bouw hebben ze de functies ingevuld. Als ik ’s morgens mijn ogen open doe en ik kijk naar buiten dan kijk ik tegen dit gebouw aan. Het rijst ver boven de huizen aan de overkant uit. Ik heb er geen last van. Ik vind er ook niks van. Ze doen maar.

Ik heb even gegoogeld. Het Forum wordt in 2019 opgeleverd en is bedoeld als algemene ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van de stad Groningen. Onder het Forum is een parkeergarage gepland met een capaciteit voor 390 auto's en in de kelder kunnen 1500 fietsen gestald worden. Men verwacht 1,6 miljoen bezoekers per jaar te ontvangen. Dat worden Amsterdamse taferelen. Verder vind ik er niks van.

Nu kwam er een foto voorbij op “je bent een stadjer als” van het dak van het Forum. De tekst die er bij stond ging over het prachtige uitzicht over de stad vanaf die plek. Ik denk laat ik ook eens een reactie plaatsen. Ik schreef: ”Als je daar staat verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat je het Forum zelf niet ziet.” Een uur later was ik wel benieuwd naar reacties.

Helaas ik kon geen toegang meer krijgen op deze site. Geroyeerd. Dat terwijl ik er eigenlijk niets van vind maar alleen benieuwd was naar eventuele reacties. Dit neigt naar een dictatoriaal bewind. Dan maar geen lid.

Dit ging allemaal over de stad Groningen dus ik kan mij voorstellen dat u er al helemaal niks van vindt.

Vandaag kwam er een brief van de gemeente Midden-Drenthe over de Subsidies Centrum Beilen. We kunnen kiezen uit Verplaatsingssubsidie, Planontwikkelingsubsidie, Transformatiesubsidie en Gevelverbeteringsubsidie. Als u het niet erg vindt, vind ik hier nu ook even niets van.