Weekmenu
Door Henk Berghuis

Tweede koopzondag in Beilen op 23 december

U denkt nu het wordt toch de eerste koopzondag in Beilen. Dat had u gedacht. Precies twintig jaar geleden werd de eerste koopzondag in Beilen gehouden. Alleen niet in het centrum. Ik vond nog wat krantenartikelen tussen de bewaarde prularia.

Woensdag 9 december 1998: Beilen beleeft haar eerste koopzondag Beilen

Voor het eerst in de geschiedenis van de middenstand van Beilen wordt er een koopzondag gehouden. Deze staat gepland op zondag 13 december. Maar voorlopig geldt die koopzondag niet voor alle winkels. Alleen de zaken aan de Paltz, waar de winkeliers zich verenigen onder de naam ‘Poort van Beilen’ zijn open. Acht winkels en horeca gelegenheden doen de deuren tussen 11.00 uur en 16.00 uur open. Om de eerste koopzondag extra kracht bij te zetten zal de kerstman ook zijn opwachting maken. Voor de sfeer hebben de gezamenlijke winkeliers aan de Paltz de Drentsche Jachthoornblazers uitgenodigd.

Het artikel eindigt met: Nu de ondernemers van de Poort van Beilen wel het initiatief hebben genomen voor een koopzondag vindt secretaris Corina Pepping het toch een beetje jammer dat er geen contact is geweest met de OHD( Ondernemers Hartje Drenthe ). ‘Aan de andere kant’, zo laat de OHD secretaris weten, ’kan ik me persoonlijk wel voorstellen dat daar een initiatief wordt genomen als die behoefte wel bestaat.’ Persoonlijk zou Pepping geen bezwaar hebben tegen het houden van een algemene koopzondag in Beilen ‘Maar’, zegt ze, ’dan moet het wel in deze periode van het jaar zijn. Een vaak terugkerende koopzondag hoeft voor mij ook niet.’ Nou, de tweede koopzondag is aanstaande!

Een week later stond in de krant: Gemeente verrast door zondagopenstelling Paltz.

Beilen – De aanvraag voor de koopzondag in de Paltz in Beilen zorgde voor enige verlegenheid bij het college van B en W. Een koopzondag is namelijk alleen toegestaan als de gemeenteraad toestemming heeft gegeven. Voor de openstelling afgelopen zondag in de Paltz was dit niet gebeurd en andere winkeliers in de gemeente waren ook niet tijdig op de hoogte gesteld. De aanvraag kwam op een dusdanig laat moment op het bureau van burgemeester ter Avest dat de gemeenteraad niet meer kon beslissen over de openstelling. Het college van B en W stond echter welwillend tegenover het initiatief en besloot, met instemming van de commissie Algemene Zaken, de openstelling niet tegen te houden.

De initiatiefnemer voor de openstelling had een week geleden van een ambtenaar van de gemeente te horen gekregen dat de openstelling geen problemen zou opleveren. Kwaadwillenden zouden echter nog juridische stappen kunnen ondernemen. Tot slot: Overigens liep de openstelling afgelopen zondag volgens een woordvoerder van de betrokkenen naar wens, hoewel het bepaald niet storm liep. De reacties van de klanten en ook de ondernemers zijn positief te noemen en een aantal ondernemers sprak zelfs van een goede dag.

‘Overigens gaan we in het vervolg wel overleg voeren met de Ondernemers Hartje Drenthe over zaken die we op poten willen zetten. ’aldus de woordvoerder.